2020-01-17
虽然下星期都已经有得去台湾,但已经急不及待要食下台湾野prepare下自己🤪中环附近都几多台式料理食,今次嚟到成日都见到人介绍嘅#大呷台湾 试吓系咪真系咁好食先~呢度嘅食物种类都几多,除咗会有最基本嘅牛肉面啊卤肉饭𠮶啲之外,仲有啲台式炒粉面,小食都有分凉食、炸物、卤味等等,好多选择。整体来讲,食物质素都唔错,而且闲日夜晚时间唔会太多人,可以慢慢食都无问题,.Have see this place a couple times on IG 😆 so decided to give it a try myself this time to see if it is really that good 😂 a wide selection of taiwanese foods 🇹🇼 other than the standard beef noodle 🍜 and braised pork belly rice 🍚 they also got taiwanese fried noodles, and tons of traditional snacks! overall, food quali
Have see this place a couple times on IG 😆 so decided to give it a try myself this time to see if it is really that good 😂 a wide selection of taiwanese foods 🇹🇼 other than the standard beef noodle 🍜 and braised pork belly rice 🍚 they also got taiwanese fried noodles, and tons of traditional snacks! overall, food quality is decent and it doesnt get too busy so you can eat comfortably here 😆
《鲜茄浓汤牛小排蕃茄面》$88 😋😋😋
第一啖梗系饮啖汤先啦,蕃茄汤底比较稠身,好浓蕃茄味,有少少就咁食紧蕃茄肉嘅味道,但佢酸得来又带一点甜味!我钟意呢个汤底嘅程度系一滴不留咁饮晒😇另外呢一碗面最最最特别嘅点系佢用嘅系蕃茄味(本身唔知,一拎起啲面睇仲心念有冇搞错呀!咁快索晒啲汤嘅😫)虽然食落面条唔会话超级浓郁嘅蕃茄味,但胜在挂汤能力好强,吸晒汤底酸酸甜甜嘅蕃茄味,好食~呢度嘅牛肉种类都好多选择,有牛肋条、牛𦟌、牛筋等等。今次拣咗牛小排,感觉上有少少似平时干炒牛河食嘅鲜牛肉。食整体来讲,呢一碗蕃茄牛肉面同平时食到嘅汤底、面条、同埋牛肉都完全唔同,值得一试。
《干贝葱油鸡扒干拌面》$88 😋😋😋
偷食左朋友一小啖都已经觉得呢个拌面好香口,啲面吸晒啲葱油嘅香味~捞埋干贝碎同XO酱一齐食,口感一流!另外会有一碗细细碗嘅汤跟埋,如果嫌拌面太浓味或者太干嘅话,可以好似平时食沾面咁,点小小汤一齐食。鸡扒都炸得酥脆香口,炸粉唔会话太厚,所以唔会话太腻!反而鸡扒就真系厚身嘅,有肉汁。而且你咁厚身嘅鸡扒来讲,份量都几多下,食咗朋友几旧都好似食极都仲有咁😂超级饱肚~
《台湾香肠》$58 😋😋😋
食台湾野梗系要叫番啲台湾地道小食啦!本身以为系就咁平时喺台湾夜市食到𠮶啲细细条嘅台湾肠,点知上到枱一片片切好晒之后份量都几多!冇平时喺台湾夜市食到嘅咁甜,但外皮都算几脆,几香口,用来做小食一流!
《蓝蝶花鲜奶》$33 😋😋😋
第一次用鲜奶送牛肉面,本身以为加咗蓝蝶花会好甜,但原来唔会㖞!唔错~如果饮厌咗珍珠奶茶𠮶啲台式饮品嘅话,呢杯鲜奶都系一个唔错嘅选择!再加上佢颜色咁靓,用嚟打卡影相就啱晒啦🤪
大呷台湾 𝐃𝐚 𝐒𝐡𝐢𝐚 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧
📍#BELLYwongs_central
#BELLYwongs_taiwanese #BELLYwongs_noodles