2023-07-02
讲起食东欧菜,第一时间一定会谂起呢一间位于中环嘅地道东欧餐厅🍽️餐厅由一家乌克兰人家庭主理,大厨都系正宗乌克兰人🇺🇦,由2001年来港开店至今已逾20年❤️呢晚同朋友庆祝生日,就拣咗嚟呢度感受下异国气氛🫶🏻餐厅环境真心好有异国情调🥰各个角落都布置住东欧风格嘅摆设,打卡一流😍🌟招牌芝士焗牛舌盅👅 $108我就系为咗呢道菜而嚟嘅💖🤪上枱嘅时候佢好似平时啲酥皮汤咁🤣店员会拎开上面嘅酥皮,再切开四份~满满嘅芝士酱包围住牛舌,望落超吸引🤩牛舌切开细细件,肉质够淋身👍🏻酱汁方面,食落芝士味唔浓,反而似浓杰嘅忌廉汁,仲有几粒蘑菇🤣食落都好creamy!不过就略嫌味道较淡~面层嘅酥皮好厚,好似饼干咁😗不过佢比较干身,所以记得要点酱汁同牛舌一齐食☺️🌟驰名基辅炸鸡扒 $198呢个菜式都系好多人叫嘅招牌菜~第一次见呢个样嘅炸鸡扒🤣餐厅系用鸡胸肉包住牛油再炸!所以一切开牛油涌出嚟😈外皮系吉列脆皮,好薄好脆,而里面嘅鸡肉肉质好嫩滑,而且充满牛油香🧈不过因为冇其他调味,味道都系比较淡🤣另外配上自家制薯片,口感较厚同烟韧😳🌟古法香烧猪肋骨🔥 $198我同朋友们一致觉得呢个猪肋骨系MVP💖店员会用火枪点着Vodka再淋上
🌟招牌芝士焗牛舌盅👅 $108
🌟驰名基辅炸鸡扒 $198
🌟古法香烧猪肋骨🔥 $198
我同朋友们一致觉得呢个猪肋骨系MVP💖店员会用火枪点着Vodka再淋上面,即时熊熊烈火🔥打卡一流🤩😍猪肋骨有五件,每件都大大旧,而且啖啖肉🥰猪肋骨焖得好淋,肉质软腍,最正系有好多半透明嘅软骨位❤️骨胶原满满嘅感觉🫶🏻而且餐厅用咗酱油、蜜糖🍯同Vodka去调配酱汁,酒味好浓,而猪肋骨味道甜甜地好入味!真心正😋
🌟芝士蒜蓉包🧀 $68
芝士蒜蓉包有四件,刚好每人一件😌每件上面都有厚厚嘅芝士😍包体焗得香脆,一咬落去蒜蓉味好香好浓烈😋芝士嘅咸香味同蒜蓉相辅相成,好惹味🤤
🌟乌克兰风味蜂蜜蛋糕(原味)🍯 $88
最后叫咗正宗嘅乌克兰风味蜂蜜蛋糕🍰蛋糕上有果仁,蜜糖🍯同榛子🌰,忌廉同饼皮层层分明,食落似千层木糠布甸🥰忌廉好软滑,而且好香蜜糖味🤤食落好轻身,唔会觉得漏,系一个好好嘅饭后甜品💖
值得一提嘅系,如果帮佢哋喺google评价打星嘅话每人会送一杯俄罗斯同乌克兰独家进口嘅水果味Vodka🥃入口酒味浓烈,但比起原味Vodka多咗一层水果甜味,较易入口☺️好特别嘅体验!
大家最好一星期前book定位,我哋早成个星期book都差啲full🥺!!𠮶晚系星期五夜晚,成间餐厅真系满座,好热闹🥰而且所有店员都系乌克兰人咁济🤣靓仔靓女🤪即刻觉得自己身处异国😚💖
加一服务费:✅
回头率:❤️❤️❤️❤️ (5个❤️为满分)
📍地址:东欧餐厅 (中环)
中环云咸街63号巴力大厦1楼