2019-05-01 108 浏览
同屋企人去中环行下街,忽然间话想食印度菜,尖沙咀就话知者,但中环真系考起,即刻上网查,都俾我揾到间就系附近。Rang Mahal Traditional Indian & Mughlai Cuisine - 就系皇后大道中个头。上到去环境唔算大,但真系同尖沙咀个D差唔多格局,好有印度风味夹杂一D西餐厅既味道,毕竟系中环可今日唔多人,眼见得一个服务员,系印度人望下餐牌,心都定晒,有中文,不过主要都系得个名,系咩真系要估估下,不过唔紧要啦,反正印度菜就算讲系咩我都未必知我地都点佐几多菜下点完菜好快就黎佐一碟薄饼,相信系送既,配佐几种香料酱呢种系尖沙咀都食过,脆卜卜配埋我最钟意食既薄荷酱都几正 先黎既第一道菜系呢碟PANEER PALAK 芝士烩菠菜茸都几正,入面仲有好多一旧旧既车打芝士再黎就系奶油咖喱鸡同埋我地点既2种薄饼份量比一般印度餐厅略大啦,咖喱汁都够点晒两份薄饼,同埋印度菜黎讲佢都算多肉我地点佐蒜蓉薄饼同埋洋葱薄饼,两样都香口野,佢煎得好正,唔会油淋淋亦都好香口,配埋个咖喱食一流。我都试过点佢一开始俾个薄荷酱黎食,效果都唔错食印度野就点都要试下佢地既炒饭,因为同中式传统炒饭好唔好我

可今日唔多人,眼见得一个服务员,系印度人

我地都点佐几多菜下
点完菜好快就黎佐一碟薄饼,相信系送既,配佐几种香料酱
呢种系尖沙咀都食过,脆卜卜配埋我最钟意食既薄荷酱都几正

先黎既第一道菜系呢碟PANEER PALAK 芝士烩菠菜茸
paneer palak
都几正,入面仲有好多一旧旧既车打芝士

再黎就系奶油咖喱鸡同埋我地点既2种薄饼
chicken makhani
GARLIC NAAN
onion kulcha
vegetable biryani
食印度野就点都要试下佢地既炒饭,因为同中式传统炒饭好唔好
我地点既系印式杂菜炒饭,印度炒饭系幼身同埋长条形,而最唔哃系个口感,炒得非常干身又一D都唔油,未试过真系要试下,别有一番风味
SPRING ROLL
香卷系我地点既唯一一样小食,不过坦白讲,同中式春卷我又觉得唔太大分别

Kingfisher

我地仲点佐佢地既一只印度啤酒黎试,叫做KINGFISHER 38蚊支,餐厅黎讲唔算贵啦,比较啖口D无咁浓,可能要配合返个印度咖喱
整体餐厅都几好,无令我地失望,中环地段黎讲唔算贵,3个人食佐大概600 蚊左右,而味道都几好。如果下次黎开中环又醒起印度菜都可以再黎试下
2019-04-13
paneer palak