2023-09-14
我哋本身都mark咗呢间餐厅一段时间,适逢收工唔知食乜好就决定会一会佢 😂 餐厅装修一流,充满植物,就好似入咗个花花世界一样🥹好鬼适合打卡~我哋叫咗个二人餐 dinner set ($368),包两款前菜、两个主菜及一款甜品,价钱正正路路喇,唔系狮子开大口 🦁前菜:黑椒牛肉沙律:黑椒牛肉cold cut嚟,有四片,中间配以火箭菜及迷你蕃茄仔,味道有丁点黑胡椒香,正正常常喇,无乜特别呑拿鱼他他沙律:佢唔应该话系”他他”,因为无整成蓉,应该改做”呑拿鱼粒”🤷🏿♂️虽然系咁讲,不过佢哋用嘅吞拿鱼都好新鲜,食落无可恶嘅酸味👍🏻沙律菜就落咗黑醋,酸酸甜甜咁,所以口感上都几开胃,唔错👍🏻主菜:辣蕃茄蟹肉扁意粉:呢个系highlight of the night🤩 卖相几好,干辣椒嘅辣、蕃茄嘅酸甜味夹埋蟹肉嘅鲜,三种味道融合埋一齐,真心好正,而且意粉最讲究嘅al dente 🤌🏻 (口感)都拿捏得好准确,餐厅水准及诚意之作🥹油渍蕃茄烤吞拿鱼扁意粉:如果你唔食得辣,呢个可能系你嘅另一个选择,意粉都煮得好好,不过就冇上面果款嘅味道咁有层次,不过油渍后嘅蕃茄酸度稍为低咗,反而仲带有一丝甜味。唯独是佢嘅烤吞
前菜:
呑拿鱼他他沙律
主菜:
辣蕃茄蟹肉扁意粉
油渍蕃茄烤吞拿鱼扁意粉:如果你唔食得辣,呢个可能系你嘅另一个选择,意粉都煮得好好,不过就冇上面果款嘅味道咁有层次,不过油渍后嘅蕃茄酸度稍为低咗,反而仲带有一丝甜味。唯独是佢嘅烤吞拿鱼火候过哂火位,你哋睇相都见到个芯已接近全熟,呢度要扣分🤏🏻
甜品:
绚烂盛夏芒果椰子梳乎厘(+$32):上到枱,颜色好金黄,梳乎厘班戟有三大嚿,唔错!仲有芒果、忌廉及椰子味雪糕,肥死呀🥹梳乎厘外层整得几挺身,内里好绵滑,同时亦充满蛋香,唔会好甜👍🏻餐厅预我哋连埋雪糕一齐食,所以调整咗个甜度。我哋认为餐厅嘅梳乎厘质素可以同幸福pancake一决高下。
(p.s. 我哋去就有个小插曲,因为地址系卡佛大厦,我哋本身以为系皇后大道中坐电梯上,问个物业管理员先知系要经石板街行上去,餐厅位置喺陆羽茶居斜对面,大家唔好好似我哋咁大头虾啦)