2018-04-17
多得银行界好友带路,始能踏足中环人秘窦,一尝银行家高级中菜!这里其实唔难揾,位于皇后大道中与云咸街交界的南华大厦,搭上5楼就是。好友系识途老饕,点了几道招牌菜,百花炸酿蟹钳、宫廷京烤骨、芹香炒鸽甫……真系食到耳仔郁! 先讲百花炸酿蟹钳,BB仔拳头咁大既蟹钳炸到金黄色,虾胶爽弹有咬口,蘸点酸汁更惹味。 宫廷京烤骨出面好少食得到,选用猪腩一字骨,厚重的肉身炆至啡黄,皮下脂肪丰膄,经理还帮我们细心拆骨起肉,可以大啖大啖咬落去,入口即溶,酸汁吊起腩肉鲜味,仲有菠萝伴碟,无得输! 芹香炒鸽甫这道菜师傅真有心,跟一般既烧乳鸽唔同,炸得香脆鸽翼双飞放碟边、 鸽头放碟前端、鸽身起肉切片炒香,再铺满绿翠西芹加香蒜片,一鸽两食创意美味满分。 上汤生菜鲮鱼球豆腐煲,鲮鱼球加上滑滑嫩嫩豆腐切件,磨菇、生菜、果皮,清润正气,老幼咸宜。 香茜皮蛋牛崧羹,依家少咗酒家做这道菜,这儿做得好正宗,豆腐滑、牛崧爽、皮蛋弹,芫茜是灵魂所在,香菜㖞!成煲嘢香晒! 五代同堂炒饭,用了芥兰、鲜虾肉、炒蛋、虾米和虾子,跟粒粒分明既炒饭,系绝配! 甜品时间,经理奉上生磨杏汁焗雪山包,浓滑杏汁好荡口,食时小心,雪山包焗至皮脆可口,好
甜品时间,经理奉上生磨杏汁焗雪山包,浓滑杏汁好荡口,食时小心,雪山包焗至皮脆可口,好饱足。