2024-07-27
如果系中环区返工,一定会留意到依间位于交易广场嘅米芝莲星级餐厅。主打精致粤菜融入时令食材同埋创新烹调方式,加上舒适嘅用餐环境,吸引好多回头客。葱油海蜇球|椒盐豆腐粒晶凝通透嘅海蜇,配搭香浓嘅葱油,爽脆中又有葱油嘅香味。而豆腐粒经过香炸,外脆内软又有豆香。安格斯牛肉叉烧第一次见到呢个名,我就谂紧究竟系牛肉定系叉烧。原来系入咗整啲嘅叉烧烹调方式去制作牛肉,焦香中又大有叉烧嘅甜味。清心润肺素汤每人一盅嘅足料靓汤,有认眼、黄耳、无花果等等嘅素料,啱晒蟹药清新消暑啲选。腿茸酱炒鲍鱼伴牛蒡鲍鱼切片,配搭够咸香嘅腿茸酱,鲍鱼口感爽口又带甜味。生烧原条火煎鱿鱼鱿鱼用咗原条去烧,所以做到外皮焦香和锁住肉质,同时做到嚼劲嘅口感。陈皮豉汁蒸海鳗海鳗肉质比较厚身又有弹性,最适合就用豉汁去蒸煮,火候恰到好处,令到海鳗吸收晒豉汁嘅味道。玫瑰岩盐蒸嘉美鸡嘉美鸡出咗名肉嫩多汁,配搭玫瑰岩盐去调味,简单嘅调味先可以带出鸡肉本身嘅肉味。最后甜品都好有特色,我就最钟意雪糕嫲嫲饼,热辣辣嘅饼身回答冰冻嘅雪糕,一冷一热都几特别。
葱油海蜇球|椒盐豆腐粒
安格斯牛肉叉烧
清心润肺素汤
腿茸酱炒鲍鱼伴牛蒡
鲍鱼切片,配搭够咸香嘅腿茸酱,鲍鱼口感爽口又带甜味。
生烧原条火煎鱿鱼
陈皮豉汁蒸海鳗