2023-05-11
去得中环,当然要揾间优质食府,食个午餐都唔例外,我哋今日就锁定咗呢间星记海鲜饭店。餐厅内已经挂满晒米芝莲各项殊荣,一睇就知有几猛料。我哋嚟到一刻时间尚早,不过转眼间已经座无虚席,而且食客普遍都系年轻一辈。先嚟个冇味精老火汤,唔算多汤渣,系见到有红萝卜同瘦肉,味道真材实料又唔会过咸,而且完全冇落味精。小菜套餐$96一份,包括老火汤及甜品,款式有好多选择,我哋首先就拣咗金沙豆腐虾粒。成碟小菜呈鲜黄色,咸蛋味咸淡得宜,豆腐系用上比较结实嘅板豆腐,加有少少葱花,送饭一流。 而佢嘅虾粒系用大虾再切粒,所以每啖非常爽口弹牙,配合埋咸蛋黄同豆腐真系一流。另一个小菜都系拣咗配白饭一流嘅咸鱼蓉鸡粒茄子煲,入面真系食到有一丝丝嘅咸鱼蓉,另外仲落咗有姜粒,连埋酱汁非常惹味。而且佢嘅茄子仲系每条保留紫色,真系大厨级嘅水准。佢嘅鸡粒其实系鸡件,每件都非常鲜嫩,比起一般嘅鱼香茄子煲再添加一份味道。食呢两款小菜当然要配个白饭,原本谂住一碗大家开心share,但因为实在太好味,所以我哋再追加一碗。佢嘅铁观音都好香,饮得出系上等嘅茶叶冲泡而成。最后嘅糖水先系最精彩嘅一环,有齐雪耳、红枣、桂圆、莲子、百合、杞子等等,非常
先嚟个冇味精老火汤,唔算多汤渣,系见到有红萝卜同瘦肉,味道真材实料又唔会过咸,而且完全冇落味精。 小菜套餐$96一份,包括老火汤及 甜品,款式有好多选择,我哋首先就拣咗金沙豆腐虾粒。成碟小菜呈鲜黄色,咸蛋味咸淡得宜,豆腐系用上比较结实嘅板豆腐,加有少少葱花,送饭一流。 而佢嘅虾粒系用大虾再切粒,所以每啖非常爽口弹牙,配合埋咸蛋黄同豆腐真系一流。 另一个小菜都系拣咗配白饭一流嘅咸鱼蓉鸡粒茄子煲,入面真系食到有一丝丝嘅咸鱼蓉,另外仲落咗有姜粒,连埋酱汁非常惹味。而且佢嘅茄子仲系每条保留紫色,真系大厨级嘅水准。