前排同女朋友屋企人食晚饭,uncle安排左呢间位于中环摆花街嘅「星记海鲜饭店」。Uncle系呢度嘅熟客,所以佢最后都噏得出呢度嘅招牌菜,所以呢一晚食嘅都系由佢拍板。餐厅装修简单、舒服,光线明亮。店员服务殷勤有礼我哋先嚟咗一个西洋菜猪骨汤。值得一赞嘅系,西洋菜好多、而且猪骨大大嚿好足料,所以碗汤系好好饮嘅!跟住系Uncle私心想食嘅「椒盐大尾鱿」。呢度用嘅鲜鱿应该系几大只嘅,肉够厚,而且口感弹牙。配埋椒盐去炸,好惹味!跟住我地食「驰名凤梨生炒骨」。叫得做「驰名」生炒股,佢当然有过人之处啦:同平时外面食嘅生炒骨唔同,佢呢度外层嘅炸粉唔会好厚好硬,用嘅肉亦好嫩。而最正嘅系,佢嘅酱汁应该系独门配方,酸酸甜甜嘅程度恰到好处,一试难忘!至于小炒王方面,厨师整得好有锅气,虾干够晒咸香,配合埋啲腰果食同啤酒,非常正另一个主菜系「辉哥煎咸鸡」。俾大家睇下,卖相相当吸引。佢呢度嘅煎鸡用嘅鸡好好肉地,而且肉质几鲜味。佢用左啲蒜去煎,够晒香!总结:虽然Uncle叫嘅菜式都系家常便饭,但经过米芝莲推介嘅大厨炮制,果然非同凡响!

• 驰名凤梨生炒骨
  • 椒盐鲜鱿