#pb食在中环 #pbfinedining系列🍽️ 中环置地广场新开Fine Dining🍽️New Restaurant Alert 🚨✨今次介绍嘅呢间Fine Dining开业只有两个月由获得最多米芝莲星嘅法国女主厨Anne-Sophie Pic同香港嘅餐饮集团合作而成 大有来顶🥰 佢位于中环置地广场45楼 客人储先到43楼接待处等职员带去餐厅🤪 由于餐厅同法国皇家御用水晶品牌Baccarat合作 一去到就见到大型水晶灯 超靓😍 整体环境虽然唔大 但好宽敞 仲有好大嘅Open Kitchen 而且仲有一望无际嘅海景 打卡一流❤️.Lunch Menu有4-courses / 6-courses选择 价钱分别每人$1080 / $2580 算几合理😋Dinner Menu有6-courses / 8-courses选择 价钱分别每人$2380 / $2880👍🏻 另外最特别系佢有Non-alcoholic Pairing 第一次系Fine Dining见到🥰✨Starter✨🔹Hokkaido King Crab🦀呢款前菜用左北海道蟹肉配黄金荞麦茶+ 龙蒿叶制作而成嘅雪糕😋 佢嘅蟹肉本身唔
#pb食在中环 #pbfinedining系列🍽️
中环置地广场新开Fine Dining🍽️
New Restaurant Alert 🚨✨

✨Starter✨
🔹Hokkaido King Crab🦀
呢款前菜用左北海道蟹肉配黄金荞麦茶+ 龙蒿叶制作而成嘅雪糕😋 佢嘅蟹肉本身唔太鲜甜 反而配埋雪糕、薄脆、旁边嘅「小花园」食就可以带神出佢嘅鲜味😍 食落微冻 但整体味道好夹👍🏻 如果蟹肉本身再鲜甜d就好🤪

🔹Les Berlingots ASP ©🧀
推介❤️ 好好食嘅前菜😍 用紫菜制成嘅三角云吞皮嘅造型包住24个月嘅康提芝士 味道好浓郁 啖啖芝士味😋 再加埋忌廉、昆布整成嘅酱汁 食落好creamy👍🏻 我同男朋友食完一粒都大赞🥰

✨Main✨
🔹Challans Duck🦆
推介❤️ 鸭肉肉质好嫩滑 表皮微煎香过😋 配埋枸杞酸辣酱、用咖啡、牛油南瓜整成嘅挞食 感觉有少少中式元素 几特别😍 整体味道好甜👍🏻 我地另加左$588落现刨白松露 味道更加浓味🥰

🔹Line Caught Mackerel🐟
推介❤️ 呢款主菜比较日式🤪 烧过嘅日本鲭鱼配用抹茶、西班牙雪莉醋制成嘅高汤😋 鲭鱼表皮bbq过 非常香脆👍🏻 高汤有淡淡抹茶茶香 整体食落好轻盈 唔会油腻😍

✨Dessert✨
🔹Seasonal Mango🥭
全餐最失望嘅地方😐 我地唔明冬天嘅seasonal会系芒果 感觉呢款甜品放系夏天会比较适合🥲 佢将芒果整成唔同状态 例如芒果碎粒、芒果酱、芒果雪芭 但整体味道偏酸 完全唔甜👎🏻 冬天食呢个甜品好似冇饱腹、暖胃嘅感觉 太空虚咁😞

🔹Le Millefeuille Blanc🍮
推介❤️ 要赞番呢款系特别嘅🤪 佢用左大溪地云呢拿整成cream包住千层酥 旁边泡泡用左茉莉花香打成😋 千层酥超酥脆 而且真系有超多层 配埋微甜嘅cream食 味道好香😍 食落好轻盈 唔会好漏👍🏻

🔹Balade Non-alcoholic Pairing🍹
Wine Pairing就见得多 Non-alcoholic Pairing真系第一次见❤️ 整个pairing嘅体验到好好 例如有Sparkling Tea、Coffee等等👍🏻 每一杯饮品都好配合每道菜式 当中唔少饮品都抽左其中一两款食材去整😍 一饮第一啖饮品就大概估到相应菜式嘅味道 几特别🥰
整体✨ 呢间中环置地广场新开嘅Fine Dining大有来头 由获得最多米芝莲星嘅法国女主厨Pic同香港嘅餐饮集团合作而成🥰 店内外装修都好豪华 周围都有水晶吊灯 而且仲望到海景 真系无得输👍🏻 食物质素唔错 价钱亦算合理 虽然甜品有少少失望🤪 不过我都会想再去❤️

Cristal Room by Anne-Sophie Pic (中环)
中环皇后大道中15号置地广场告罗士打大厦Forty-Five 44楼
午餐