2023-04-17
第一眼望到餐牌都觉得同谭仔好似,但系仔细睇就会发现有d配料其实有少少唔同🧐九头鸟汤底就有有6款汤底可以选择,谭仔有嘅四川麻辣、重庆麻酸辣、湖南酸辣、番茄、清汤系九头鸟都有,唯独系九头鸟多咗云南酸辣汤底选择👍🌶️辣度都系由10小辣到特辣选择配料方面就系九头鸟选择多d,同谭仔一样都有腩肉、墨丸、鱼肉春卷。另外仲有辣卤水配料,例如猪大肠、猪肚、猪耳等等🐖🔎米线可以加$2转红薯粉🍜鱼肉春卷+云南酸辣汤底(3小辣)米线 $44汤份量好多,但汤底冇辣味,偏酸加上好咸,食哂成碗会觉得好口渴👎鱼肉春卷份量好多,唔干身好juicy👍米线偏腍,唔太弹牙🤭🌟 Lamlam脷指数 😋😋😋 (3/5)🐥霸王鸡翼(大) $40好似谭仔嘅土匪鸡翼,表面舖满黑芝麻鸡皮好脆,咬落都几多汁😚虽然鸡翼大只过谭仔,不过唔入味☹️🌟 Lamlam脷指数 😋😋 (2/5)🌟整体评价: 汤底太咸,同埋辣味唔够,钟意食辣嘅话都系去返谭仔食会好d。抱住翻版谭仔嘅心态嚟试会有d失望,不过以普通米线嚟讲就不过不失啦😊🌟 Encore指数 ⭐️⭐️ (2/5)
🌶️辣度都系由10小辣到特辣选择
🔎米线可以加$2转红薯粉 🍜鱼肉春卷+云南酸辣汤底(3小辣)米线 $44
汤份量好多,但汤底冇辣味,偏酸
加上好咸,食哂成碗会觉得好口渴👎
鱼肉春卷份量好多,唔干身好juicy👍
米线偏腍,唔太弹牙🤭
🌟 Lamlam脷指数 😋😋😋 (3/5)
好似谭仔嘅土匪鸡翼,表面舖满黑芝麻
鸡皮好脆,咬落都几多汁😚
虽然鸡翼大只过谭仔,不过唔入味☹️
🌟 Lamlam脷指数 😋😋 (2/5)
🌟 Encore指数 ⭐️⭐️ (2/5)