2021-12-17
一讲起饮茶一定会谂起开业已经95年嘅莲香楼!莲香楼系香港难得仲保留住茶盅冲茶以及点心车文化嘅茶楼,令我谂返起细个屋企附近茶楼都有姐姐推车仔叫卖点心,可惜呢几年因为重建已经拆咗了😞不要惊讶今次无点心,因为有人迟咗出门口,所以当日2点几去到点心已沽清😵💫要提提大家假日去嘅话,要早啲去先有得坐低慢慢叹一盅两件~—烧鹅濑粉 ($38)师傅好好人咁俾咗个髀位我🤤🤤表皮油光色泽十分靓仔,鹅肉无膻味!!菜心无渣,平时唔会喺出面食菜嘅我都食晒🤣呢碗濑粉完美地做到肉鲜菜碧嘅境界,就咁个卖相都赢出面茶楼几条街🤩烧肉濑粉 ($36)同样一望到个样就知唔会差得去边😹烧肉皮脆、肥瘦层层分明,不错不错👌🏼👍🏼—其实第二日有人为咗赎罪,人肉速递咗莲香楼点心俾我🤣🤣只可以话堂食会有feel啲,点心中规中矩,不过糯米鸡较为出色,糯米无蒸到过火,咬落唔会太软烂。
—
烧鹅濑粉 ($38)
烧肉濑粉 ($36)
—