2019-05-06 188 浏览
今晚朋友约食饭,依间餐厅位于中环嘅苏豪区,餐厅嘅性质都几特别,系一间食中式点心为主嘅酒吧。原来点心都几受外国人欢迎,入到铺头入边几台客人都系西人为主。餐厅嘅灯光较为暗,环境都几浪漫。是日中汤— 餐厅标榜呢个汤唔落味精,一于叫黎试吓。𠮶日嘅汤系罗汉果西洋菜汤,绝对饮得出系慢火煲出嚟嘅老火汤,一定要叫。各式点心— 点心嘅水准高于出边茶楼,烧卖劲大粒,用上新鲜猪肉同虾肉制成,抵食!春卷系即炸,肠粉亦都系即刻煎,配上XO酱,谂起都回味。鲜鸡云耳荷叶饭— 餐厅亦都提供唔同嘅饭里,我哋就冇选择到炒饭,拣咗依个传统嘅荷叶饭。鸡件鲜味十足,配上云耳同埋荷叶嘅香,成个饭都好好食。有时去开呢一区,通常都系食西餐或者酒吧嘅嘢食,有依啲特别啲新派啲嘅餐厅,都系一个唔错嘅选择。