2022-11-19
中环SOHO开咗好多特色餐厅,横街窄巷之中都有一间新开特色酒吧,问完先知原来设计以十九世纪著名风格派艺术家蒙德里安👨🏻🎨(Piet Mondrian)作品为灵感,地下层酒吧提供各种手工鸡尾酒😻原来楼上仲有一层可以食西餐😛前菜有Homemade Sourdough,面包系比较硬身𠮶种,面头烤得半脆,再加上好香嘅牛油🧈系一个好开始🤣🤣另外仲有Classic French Chopped Salad,系用咗唔同嘅日本沙律菜加埋,感觉好清爽😎🤌🏻 Grilled US Black Angus Sirloin15 Peppercorns Sauce & Bearnaise美国黑安格斯西冷牛扒重约10安士,我拣咗五成熟整得岩岩好🤪 牛肉带点粉嫩,一啲都唔韧,唔会好多难咬,加上黑椒汁同香草蛋黄酱,感觉更加好食🤣重点系无限添吃薯条同蔬菜,薯条粗身好脆,完胜快餐店个啲🤣🤌🏻 Whole Boston Maine Lobster(Beurre Blanc & Beurre Clarified)原只美国缅因州龙虾真系几大只,仲有好多膏可以食🥰餐厅非常贴心,平时最难处理嘅蟹钳已经成旧蟹肉放喺碟上,呢个真系好
🤌🏻 Whole Boston Maine Lobster
原只美国缅因州龙虾真系几大只,仲有好多膏可以食🥰餐厅非常贴心,平时最难处理嘅蟹钳已经成旧蟹肉放喺碟上,呢个真系好加分😎🤣
Cocktails🍷🥂
🤌🏻 COFFEE, TEA OR BOTH
呢杯表面有绿茶,下面主要系咖啡味嘅Cocktail ,仲有BOURBON ,MILK ,EXPRESSO SIMPLE,酒味唔算好浓😛
🤌🏻 SMOKE TIL ASH
主要系MEZCAL / AMARO / AGAVE / LIME / JALAPINO / EGG WHITE ,饮落比较浓味,有啲似黑啤感觉🤣
🤌🏻 TARO TOWER
包括CINNAMON INFUSED VODKA / WHITE CACAO / HAZELNUT / TARO YOGURT ,粉紫嘅外型,饮落有啲香芋味🤣甜甜地女友话好适合
🤌🏻 CHILD MEMORY
RUM D PANDAN DCOCONUT / FINE XPPLE IVANILLA Y SINCLE呢杯系我最钟意嘅一杯,因为入面加咗我爱嘅椰子🥥🤣
甜品🍮
🤌🏻 Signature Chocolate Soufflé w/ Vanilla Ice Cream
朱古力梳乎厘好浓厚😚店舖用咗72% Valrhona黑朱古力制成,加埋雪糕甜到入心🤣
🤌🏻 Homemade Yuzu Cheese Cake w/ Vanilla Ice Cream
日本忌廉芝士😋再加柚子汁制作,店舖自家制嘅柚子蛋糕🍰都一样吸引,柚子稍为中和左芝士嘅腻岩岩好🤣
每个甜品都有法式小甜点可丽露Canelé作结尾,店舖精心用铜模制作,非常满足🤪
🚩CANELE (中环)
中环士丹顿街10-12号御珍阁地下及1楼
#addifoodie #addifoodie中环
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去处 #周末好去处 #goodfood #周围食 #香港插画 #情侣美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #爱情插画 #chill #朱古力疏乎厘 #可丽露Canelé