2024-12-29
一连几日圣诞除夕假期,PLAN好左同朋友另一外去边度食饭庆祝节日?今日同大家介绍一间位于中环既希腊🇬🇷餐厅, 食返一餐地中海菜。餐厅位于伊利近街,经半山扶手电梯就直到,餐厅晚市好有情调,装修用左蓝白色为主色, 都好有地中海感觉。🍽️[Seafood Pasta]🇭🇰HKD205餐厅用左新鲜番茄🍅酱同罗勒🌿, 食落好鲜甜。配料好足, 有蚬、大虾。我最钟意大虾, 咬落好爽脆, 比坊间既seafood pasta 用心。🍽️[Grilled Squid]🇭🇰HKD205地中海菜烧鱿鱼🦑 用左一只超大只既鱿鱼, 口感好爽弹, 仲食到炭火烧烤既味道。 烧鱿鱼附上多款蔬果,例如矮瓜蓉、车厘茄、洋葱🧅、酸豆、再配埋意大利黑醋,食落都几鲜甜开胃🤤, 感觉几清新。 🍽️[Kleftico Lamb]🇭🇰HKD225呢一款系希腊餐厅必食既慢炖羊肉。餐厅采用羊腿部位,不但厚肉,骨头中既骨髓会令羊肉更软嫩,食落好淋身👍。配菜有南瓜、菠萝、青椒, 食落好有鲜味。餐厅仲用左希腊限定既菲达芝士🧀, 同羊肉味道非常夹,不但无左一阵羊膻味,食落咸香开胃,味道仲好浓郁。真心几好味😋。 有机会不妨叫返份试下。 🍽️[Rice
🍽️[Seafood Pasta]🇭🇰HKD205
🍽️[Grilled Squid]🇭🇰HKD205
🍽️[Kleftico Lamb]🇭🇰HKD225
🍽️[Rice Pudding]🇭🇰HKD90
今次叫左呢一款希腊米布甸。口感绵密较杰身, 中间米有少少似中款糯米一样, 口感有点烟韧,但香味十足, 有少少似雪糕咁。 上菜时店员推介可以洒上肉桂粉, 本身我同朋友都怕肉桂粉既强烈味道。但落完后肉桂粉后,大部分都比布甸米味盖过。而剩下一阵淡淡肉桂香。最后觉得味道都几OK。
整体而言, 我觉得呢餐希腊菜都几好味。 食物都鲜味、清新为主, 唔会太浓味。而店员都好友善, 见我地第一次嚟都好nice咁推荐菜式。 大家不妨嚟呢度试下希腊菜~~