2015-11-15 114 浏览
中环兰桂坊的朋友歇脚亭约咗朋友夜晚出嚟饮嘢,跟朋友过咗嚟鸿运泰国美食边食边等,鸿运泰国美食嘅特色就系佢拥有左成条街,基本上室内同埋室外嘅地方都系佢哋嘅,响呢啲秋风起嘅时间坐室外就最舒服啦!坐室外又可以食下水烟饮下酒食下野等朋友都冇咁闷呀嘛!当日等朋友期间叫咗啲小食,先来当然就系饮番杯野青解解一日嘅疲累啦!朋友叫咗个杂果宾治都几足料,唔系𠮶啲求其雪碧加橙汁𠮶种嚟架,而系真系有水果粒即场做嘅杂果宾治!饮完野青之后我仲叫咗个冻拉茶。超好饮!茶味香浓!食泰国嘢点少得生虾刺身啦!酱汁惹味,生虾刺身够爽口,分量亦都好够大概有十几只一碟!抵食。另外仲叫咗个青木瓜沙律,呢个木瓜沙律呢有好爽口嘅青木瓜,仲有炸干葱,香脆腰果同鲜虾等等,惹味可口,不过佢真系好辣呀!唔系好食得辣嘅我,因为食呢个芒果沙律,就饮晒成个椰青了!仲有佢哋嘅超正必叫冬阴公汤,冬阴公汤用了十足菇类鲜虾等,味道香辣可口,虾膏味香浓,而且唔会太奶,越饮越开胃!今次好好彩叫咗好多个原来都系佢哋嘅王牌美食。另外我哋仲叫咗个印度薄饼配咖喱鸡。呢度嘅薄饼系即叫即做,松软可口而且超级大片,一上枱就知道即刻整,同埋冷藏之后焗返热嘅分别。明显见到呢一度嘅
中环兰桂坊的朋友歇脚亭
约咗朋友夜晚出嚟饮嘢,跟朋友过咗嚟鸿运泰国美食边食边等,
杂果宾治
冻拉茶
饮完野青之后我仲叫咗个冻拉茶。超好饮!茶味香浓!
生虾刺身
食泰国嘢点少得生虾刺身啦!
青木瓜沙律
冬阴公汤
仲有佢哋嘅超正必叫冬阴公汤,
今次好好彩叫咗好多个原来都系佢哋嘅王牌美食。
印度薄饼配咖喱鸡
另外我哋仲叫咗个印度薄饼配咖喱鸡。
印度薄饼
呢度嘅薄饼系即叫即做,松软可口而且超级大片,一上枱就知道即刻整,同埋冷藏之后焗返热嘅分别。明显见到呢一度嘅印度薄饼系松脆好有立体感。而且上枱热辣辣,撕开嘅时候仲好有弹性!
配上唔会好辣,都好惹味嘅咖喱鸡,一个人食晒一大片薄饼绝对唔系难事!
因为食到尾声朋友都仲未到嘅关系我哋就叫咗啲串烧黎配啤酒饮品,呢度嘅串烧都几大串足料,好似我哋叫咗个牛肉串烧,以为系好薄细细片𠮶种,原来佢每一嚿牛肉都好有份量架!
最后仲饮咗啤酒同埋其他嘅鸡尾酒,呢度嘅酒类抵饮,都系讲紧四十蚊左右就有一杯仲可以食埋水烟,其实响度happy hour 过一个晚上都不错呀!
最后仲叫咗芒果糯米饭芒果切得细细片,而且新鲜酸酸甜甜,配上糯米饭同椰汁,呢个招牌泰国甜点,完全满足到我哋食完饱饱食甜野嘅需求!
杂果宾治
冻拉茶