2024-08-18
星期五晚Happy Friday 同朋友来到中环加洲大厦地下的餐厅晚餐,一入餐厅装修好靓,环境同氛都好好,职员好有礼貌地介绍餐牌,食物质素好高,等上菜期间仲有魔术师为我地近距离表演魔术,非常精彩,睇到我地都唔相信自己眼睛,逢星期五,六,日用餐就会撞到魔术师表演。坐底先点左一杯Cocktail Twelve 12, 用Gin酒调制,入口有淡淡的菊花香味,口感清新,作为餐前酒都好适合。点左2人套餐 $768, 个别食物需要加钱,第一个头盘水牛城鸡翼好香口,鸡肉好嫩滑,而且份量好足够,有8只鸡翼。第二个头盘西西里式黑椒吞拿鱼,半熟吞拿鱼口感非常好,好岩唔可以完全食生野的朋友,配合碟边的酱汁食味道非常夹,摆盘都好靓。到pizza 我地拣左人人都点的Stella, 外型特别,Pizza 有火腿,水牛芝士,最特别系有松露意大利乳清芝士,每一口都充住芝士香味,外脆内软,面包非常好食,仲可以配合自家制的橄榄油一齐食,香气十足。最后到香烤和牛西冷扒,牛肉煎到外脆内软腍腍,非常好食,伴碟的配菜都是非常好食,薯仔煎到好脆,呢道好出色,但我地点5成熟感觉就熟左少少,下次会点3成熟,应该就岩岩好,必点的项目。最
最后就系甜品经典提拉米苏,呢个甜品真系好出色,无介绍错,食到好饱但2个人都仲想继续食,个Cream 非常非常软度甜度刚刚好,入口有淡淡酒香味。