餐厅: Spiga
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-20 196 浏览
今晚收工同同事去中环揾嘢食,我哋经过地铁站附近,见到有一间叫Spiga嘅意大利菜,睇餐牌应该都好好食,所以就想去试吓。餐厅真系好有气氛,睇个装修就知道非常高级,再加上灯光嘅效果,令到成间餐厅都好有格调。同其他西餐厅一样,首先面包系唔少得㗎,我哋叫咗三个主菜,包括有羊架,龙虾同埋三文鱼。首先讲吓个羊架,因为佢系即刻整嘅,所以需要一啲时间,可以早啲叫咗先。羊架比一般其他餐厅食到嘅厚身,而且比较柔嫩,食落去充满浓郁羊嘅味道,但唔系膻味,应该系羊仔肉。食落口就已经知道食材嘅质素,一般其他西餐厅根本无办法比较。然后再讲下个龙虾,爽口之余,亦都大大件,酱汁同埋海鲜嘅配搭非常之配合,可以食得出唔系摆左好耐嘅海鲜,应该系活生生拎去煮。另外到三文鱼啦,都系非常之新鲜嘅食材。好嫩滑。我哋另外亦都叫多咗一个Pizza, Pizza嘅份量都比较大,可以足够三至四个人食。喺Pizza上面嘅火腿,猪味好浓郁。最后到咗甜品呀,我哋都叫咗一个Tiramisu,仲有一个cheese cake 。佢同传统嘅Tiramisu 唔一样,外面有一层脆嘅白朱古力,再包住入边嘅芝士,然后仲有底饼,令你食落去嘅口感完全唔同,好特别。

另外到三文鱼啦,都系非常之新鲜嘅食材。好嫩滑。

芝士蛋糕亦都系非常之好食,入口即溶,用了非常之高级,亦都好有心思,卖相非常之好。

整体来讲,呢间餐厅系中环嘅餐厅里面,质素最高嘅几间之一,非常推荐俾大家。