2016-02-16 1348 浏览
知道中环AIA嘉年华免费入场, 星期六同埋亲爱的过去"参观"下加撑台脚因为年纪大, 好多机动游戏都唔够胆玩噜吃开早饭的我俩, 早吃唔使点等位又唔使同人迫, 不过都事先订定台的起Openrice揾过中环有好几间都想试, 最后拣咗呢只令我印象深刻的得意蟹仔餐厅唔好以为佢呢度只供应全蟹餐, 其实都系以西餐为主的当晚大约7pm来到, 暂不人多, 一入门口就见到只大蟹公仔, 巧打耳呀~餐厅有酒供应, bar台前仲有张美式桌球台, 不过当晚尚早, 桌球台用布遮住而另一边我见到有标机, 不过又系未开, 可能是时间太早了吧!场内都有球赛直播, 啱哂钟意边饮酒边睇波嘅客人而我对餐厅内2个夜光鱼缸好有兴趣, 好靓!我地坐低后, 侍应递上Menu, 都有介绍番Daily Special餐厅无水供应的, 因为要食药的关系, 所以都点了枝水个杯垫又系巧打耳呀~今晚比亲爱的发牌, 我只要求有菜就可以了先来个BLT Salad with Grilled Tuna, 健康得来又有少少肉份量都唔少, 入面好多旧吞拿鱼, 仲有两串烟肉平时亲爱的不喜煎到很硬很脆的烟肉, 因为佢怕会摄牙缝几款沙律菜, 加埋蕃茄, 又有几片鲜
因为年纪大, 好多机动游戏都唔够胆玩噜
唔好以为佢呢度只供应全蟹餐, 其实都系以西餐为主的
场内都有球赛直播, 啱哂钟意边饮酒边睇波嘅客人
而我对餐厅内2个夜光鱼缸好有兴趣, 好靓!
餐厅无水供应的, 因为要食药的关系, 所以都点了枝水
个杯垫又系巧打耳呀~
今晚比亲爱的发牌, 我只要求有菜就可以了
份量都唔少, 入面好多旧吞拿鱼, 仲有两串烟肉
平时亲爱的不喜煎到很硬很脆的烟肉, 因为佢怕会摄牙缝
几款沙律菜, 加埋蕃茄, 又有几片鲜橙, 很Fresh同健康!
BLT Salad
来到紧系要试下同蟹有关的食物啦
之前也望过其他食评, 有多都推介: 蟹饼
wow热辣辣香喷喷, Menu上讲明是有点辣的, yeah, my favourite!
佢唔系泰式果种用蟹胶来造, 而是千真万确的用蟹肉造成的圆饼, 食落少少辣, 但就啖啖蟹肉丝
伴啤酒好一流
另外的Lobster Linguine, 只龙虾钳好震撼! 仲要起埋肉,
除咗呢只肉钳外, 入面仲有唔少唔系碎湿湿的龙虾肉
呢个粉都带少辣, 汁唔算多, 系啱啱好那种, 唔会食到干身既感觉! HK$228系超值的!
最后亲爱的想吃Burger, 每客burger都有粗薯
佢知道唔想咁多肉, 就点咗Swiss & Mushroom Burger
侍应知我地Share, 很贴心的将其切开2份
落餐时侍应也贴心的问道, 汉堡牛想几成熟
男友不喜太熟, 这是Medium Rare, 效果也是我们想要的, 吃来还很juicy
不过我口不够大, 不能一次过食齐包,芝士,磨菇,牛,包, 只能用刀切开来开
伴碟还有新鲜的生菜蕃茄酸瓜, 可以混入Burger中同吃, 消减多肉的滞腻感
可能Burger是最后的一道菜, 我吃了1/4就已饱饱
女生口里说饱, 但甜品又可以放在另一个胃里, 哈哈
可是亲爱的不好甜, 幸好我见餐厅有个小优惠发送
只需在Holy Crab打卡及放一张相片在IG/FB, 都可以获得餐厅送的甜品一份
当晚送我的是一份小Brownie, 话虽是免费, 但一点都不求其, 仲有生果伴碟添
侍应仲提提我地, 如果亲爱的都一齐upload, 大家都可以得到一份甜品 (不过亲不吃甜, 无谓浪费)
吃饱饱之后, 就来到近天星码头的AIA欧陆嘉年华, 因为由即日至21/2/2016都系免费入场
我地2个老人家, 都唔够胆玩机动游戏, 所以入来都系影下相行下就算
免费入场的确吸引唔少人来到
最衰当晚Light Rose Garden未亮灯, 唔系一定一条龙过埋去影相
crab cake
2016-02-13