2019-05-30 125 浏览
今日约咗个朋友食午餐,由于大家都喺中环返工,自然喺中环揾餐厅啦。朋友介绍咗呢间系食中菜嘅。一出䢂就见到间餐厅,门口行入去一路感受到餐厅嘅气派加上现代感,同传统嘅中餐厅好唔同,环境系好靓嘅,有啲高贵。见到餐牌有个$198嘅午市套餐,包前菜、点心、主菜同埋甜品,另外再可以点嘢饮。我同朋友两个人,一人叫咗一款点心,分别系松露 杂菌素春卷、虾饺皇配玫瑰樱花虾粉果。春卷切开成两条,每人试啲好方便。外皮松脆,内馅料实在,食落好香口。至于另一款,就系由虾组成。身为虾迷嘅我自然会喜欢啦。前菜就点咗芝麻豆腐沙律。豆腐好滑身,唔算非常大碟,作为前菜系唔错嘅选择。沙律都几新鲜,可以一试。中式安格斯牛仔柳,啲牛肉超级林,食落非常爽口,个汁系精华,卖相都好靓,有啲fusion嘅感觉,配埋个荷叶饭就一流。红烧东坡肉系另一个主菜,一共有四件左右,随碟仲有西兰花。平时食东坡肉都惊肥,不过呢度啲东坡肉肥肉唔算好多。甜品方面,点咗十胜红豆煎堆,同埋蛋白杏仁茶。出乎所料,原来煎堆仲有雪糕伴随。杏仁茶蛋白味浓厚,作为结束一餐嘅甜品,系唔错嘅选择。

至于另一款,就系由虾组成。身为虾迷嘅我自然会喜欢啦。

杏仁茶蛋白味浓厚,作为结束一餐嘅甜品,系唔错嘅选择。