2022-07-11
🤍🧡❤️抵食有饱足感の𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲🍣𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲确实精致又有仪式感,不过总系有种食完唔饱嘅感觉🫠寻寻觅觅,终于揾到间抵食嘅𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲啦🤤❣️ランチ握り寿司コース Lunch Sushi Course❣️ $580/位🧡前菜 Appetizer🧡蟹黄豆腐-蟹黄同蟹肉嘅鲜,伴随豆腐融入口腔💚サラダ Salad💚莲雾沙律-蔬菜沙律上有一大块莲雾,爽脆清甜💛茶碗蒸し Steamed Egg💛蟹肉茶碗蒸-茶碗蒸好滑,满满蟹肉覆盖住🦀鲜甜滑溜🤍握り寿司十二贯 12 Kinds of Sushi🤍野生平政鱼-鲜嫩鱼肉,搭配鲨鱼软骨,有口感🦈象拔蚌-柚子粉、海藻盐,令原本鲜甜刺身多一份清新🍊深海池鱼-肉质细致爽口,配上三色渍别有风味✨新鲜帆立贝-帆立贝新鲜大片,柠檬盐突岀鲜甜🍋池鱼-爽嫩清新,搭配葱蓉好特别🌿梭子鱼-火炙后,鱼皮上油脂香浓,姜蓉解腻🔥牡丹虾-鲜嫩肉质,虾头膏浓郁 回味无穷🦐野生吞拿鱼赤身-20日熟成嘅赤身,以酱油渍,肉味香浓🫗大拖罗-油花比例完美 入口即化,芥末籽令口腔焕然一新🐟喜之次-肉质鲜美,搭配自家制芝麻XO酱 好香🫧右口鱼边-紫菜包住鱼油香浓嘅右口鱼边,配上炸大葱丝,入口层次
抵食有饱足感の𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲🍣
🧡前菜 Appetizer🧡
蟹黄豆腐-蟹黄同蟹肉嘅鲜,伴随豆腐融入口腔
💚サラダ Salad💚
莲雾沙律-蔬菜沙律上有一大块莲雾,爽脆清甜
💛茶碗蒸し Steamed Egg💛
蟹肉茶碗蒸-茶碗蒸好滑,满满蟹肉覆盖住🦀鲜甜滑溜
🤍握り寿司十二贯 12 Kinds of Sushi🤍
野生平政鱼-鲜嫩鱼肉,搭配鲨鱼软骨,有口感🦈
象拔蚌-柚子粉、海藻盐,令原本鲜甜刺身多一份清新🍊
深海池鱼-肉质细致爽口,配上三色渍别有风味✨
新鲜帆立贝-帆立贝新鲜大片,柠檬盐突岀鲜甜🍋
池鱼-爽嫩清新,搭配葱蓉好特别🌿
梭子鱼-火炙后,鱼皮上油脂香浓,姜蓉解腻🔥
牡丹虾-鲜嫩肉质,虾头膏浓郁 回味无穷🦐
野生吞拿鱼赤身-20日熟成嘅赤身,以酱油渍,肉味香浓🫗
大拖罗-油花比例完美 入口即化,芥末籽令口腔焕然一新🐟
喜之次-肉质鲜美,搭配自家制芝麻XO酱 好香🫧
右口鱼边-紫菜包住鱼油香浓嘅右口鱼边,配上炸大葱丝,入口层次丰富🫴🏻
海胆-以日本米造成嘅米饼,放上海胆、淡雪盐,鲜味十足 有口感🌨
❤️巻物 Maki❤️
内容物丰富,有吞拿鱼面颊肉、脑天、拖罗、赤身、鱼肝、玉子、萝卜、樱花虾,一啖咬落去先系香浓鱼油,再嚟就系樱花虾鲜香味,最后由萝卜作清新嘅结尾🥢
喺卷物同汤之间,仲有玉子🥚主要以日本蛋、牛奶制成,滑嫩口感带甜味💕
🤎吸い物 Soup🤎
面豉汤,汤入面有昆布、豆腐粒🥣味道唔会过咸,刚刚好!
🖤デザート Dessert🖤
甜品就系黑咖啡啫喱,底部有忌廉带来甜味☕️饭后甜品好好味😋
依间日式餐厅位于中环 The L Place顶层,所以景观好好 环境又舒服🫶🏻服务态度都系唔话得🤣师傅同店员都好热心解答料理上嘅问题,同埋都好客气😚食完满足又饱足,成个感觉真系唔错!BTW记得save post,方便向店员查询有关菜式啦❣️
📍昶
📍中环皇后大道中139号The L Place22楼