2022-12-19 233 浏览
💚🤍💙隐世意大利菜🇮🇹12道惊喜同屋企人食个fine-dining迎接下圣诞节先!餐厅位于中环苏豪区,质素一定有返咁上下😏依度有Tasting Menu,咁就可以试到更多意大利菜啦!😍(建议大家先订枱,因为依度无论平日周末都好full呀!行到苏豪区,会留意到有道湖水绿色嘅门,又唔算显眼嘅🤔所以揾到依度一系就慕名而来,一系就好奇心驱使🫣低调嘅门口显得与众不同!坐低之后就会有店员安排welcome drink同埋bread bucket🥖🤍Bread bucket🤍自家制面包有啲似法式长棍面包baguette,不过佢面包体带烟韧口感,而且密度相对高啲!🥖店员为我哋安排三款唔同年份既意大利陈醋,分别系12年、25年、50年,喺匙羹上仲有巴马臣芝士酱,沾上面包一齐食味道更丰富!🥄唔同年份嘅陈醋有唔同酸甜度,20年陈醋最深得我心,酸甜有韵味!🫗❣️12 COURSE ITALIAN SEAFOOD TASTING MENU❣️ $1580/ppl订枱嘅时候,店员都有讲返12 course时间大概系3.5小时,所以我哋都预留咗成个夜晚 好好享受意大利菜每一道嘅惊喜😚APPETIZER💛前菜💛前菜以开胃
💚🤍💙
隐世意大利菜🇮🇹12道惊喜

🤍Bread bucket🤍
Bread Bucket

APPETIZER
💛前菜💛
前菜以开胃同清新为主,主要食食材嘅鲜!

Japanese Uni, Hokkaido Scallop, Caviar Oscietra Imperial, Pure Gold
✨日本海胆、北海道带子、鱼子酱、金箔✨
唔好睇佢细细杯,佢入边嘅层次都几多!口感软滑味道鲜甜,鲜味喺味蕾绽放!

Lobster Carpaccio, Red Bell Pepper Julienne, Red Belly Pepper Umami
🦞生龙虾片、红灯笼椒丝、红椒汁🦞
好特别嘅配搭,红椒汁味道系清甜 唔会盖过龙虾片嘅鲜味!

Sicilian Red Prawn Carpaccio, Tarocco Orange, Chili Mayonnaise
🦐西西里红虾刺身片、血橙、辣蛋黄酱🦐
血橙嘅存在为整体带来酸甜清香,红虾刺身片沾上少许辣蛋黄酱,味道有惊喜!

Blue Fin Tuna Belly Ceviche, Sicilian Chickpeas Hummus, Home-Made Tacos
🐟酸橘汁腌蓝鳍吞拿鱼腩、西西里鹰嘴豆泥、自家制炸玉米饼🐟
4道前菜中,依个Taco最深得我心!酸橘汁味道唔会太过分,依然保留返吞拿鱼腩嘅油香肉嫩!鹰嘴豆泥带绵密口感,炸玉米饼香脆好味!口感非常丰富!

MARINATED
💚腌物💚
腌物份量适中,2款腌物味道都好丰富!

Mediterranean Anchovies in Sour Sauce "Carpione", Crunchy Red Onions, Sicilian Organic Honey Emulsion
🍯地中海沙甸鱼、脆炸洋葱、西西里有机蜂蜜🍯
沙甸鱼配上炸洋葱,令口感唔单调,蜂蜜为菜式带来甜蜜滋味!

Squid, Fennel, Agrumi Sauce, Grapefruit Mint Leaves, Sichuan Peppercorn
🦑鱿鱼、茴香、西柚薄荷叶、花椒🦑
依碟鱿鱼味道好丰富,食完仲好醒胃𠻹!

HOT
🧡热荤🧡
到热食嘅环节,暖暖胃啦!

Skewer of Blue Fin Tuna Loin, Slow-cooked Watermelon, Acetosa Leaves
🍉蓝鲸吞拿鱼腩串烧、慢煮西瓜、酸模叶🍉
喺意大利菜中,串烧比较罕见!依度嘅串烧配搭有啲意想不到,吞拿鱼腩配慢煮西瓜,鱼油香又有果香甜,一啲都唔肥腻,有惊喜!

Mussels, Gorgonzola Fondue, Fresh Alba Black Truffle
🧀青口、蓝芝士乳酪酱、鲜刨黑松露🧀
即刨嘅黑松露令人食欲大增,店员毫不吝啬 大片大片刨俾客人!黑松露味道好香,配上蓝芝士乳酪酱,双重幸福!青口就令味道不单调!

Sicilian Baby Octopus, Baby Squid, Clams, Musarla, Fumetto Broth
🐙西西里小章鱼、小鱿鱼、蚬、海鲜汤🐙
依个海鲜汤味道较浓,入面有小章鱼、小鱿鱼、蚬,充满海水鲜味!

FIRST COURSE
❤️第一道菜❤️
嚟到第一道菜,系我最期待嘅龙虾面呀!

Lobster Spaghetti Carbonara 2.0, Caviar Osietra Imperial
🦞龙虾卡邦尼意大利面2.0、鱼子酱🦞
除咗有龙虾头仲有去壳龙虾肉喺旁边㗎!卡邦尼意大利面当中都有龙虾肉,鲜甜弹牙!卡邦尼意大利面香滑有挂汁,软硬适中!

MAIN COURSE
💙主菜💙
主菜食蒸鱼鱼,原条蒸鱼真系好澎湃呀!

Seabream AcquaPazza, Japanese Tare Sauce
🐟蒸鲷鱼、日本烧汁🐟
店员会喺我哋面前切开原条鲷鱼,亦会即时摆盘!大大条鲷鱼,鱼肉雪白 就咁睇已经feel到滑嘟嘟啦!蒸鲷鱼配上橄榄油同埋陈醋,味道更丰富呀!

DESSERT AND SMALL PASTRY
💜甜点及小糕点💜
最后就系甜品时间啦!

Dessert from the daily selection /
Complimentary Small Pastry and
Chocolates
🧁每日精选甜点/小糕点及巧克力🧁
有唔同小挞亦有朱古力,中间系Tiramisu Tart,入口香甜软滑,内馅仲有少少流心𠻹!
Dessert

依度环境好优雅,虽然餐厅唔大,但座位与座位之间空间感十足!每枱间都有位置放到餐车,大部分菜式都有店员推上餐车为食客服务😍仲会介绍返菜式有啲咩元素,甚至由来😳服务周到,令人有种宾至如归嘅感觉!上菜速度安排得好好,等候时间唔长,基本上食完一道回味完,就会有另一道岀现💕

每一道都系惊喜,返到屋企都意犹未尽🥹真系好高质!醒起店员临走前送咗小礼包俾我哋,打开一睇,原来系甜品环节嘅朱古力🍫即刻食返粒,止下瘾先!🤪BTW记得save post,方便向店员查询有关菜式啦❣

📍The Italian Club Seafood Wine Bar
📍中环苏豪伊利近街32号地舖
Bread Bucket