2022-09-02
🧡💛🧡长文分享(慎入🥹被美食耽误的艺术馆🍴𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭话咁快就9月,时间过得真系快🥹喺时间揾间有仪式感啲嘅餐厅,安抚下小小嘅心灵🫂依间餐厅位于中环,初时bookmark系因为菜式够精致 配搭够新鲜😛当然仲睇中佢系Italian culinary traditions x Japanese嘅fusion菜啦!😙上到去,未入座已经俾佢环境惊艳到💕餐厅装潢为现代艺术风 华丽有气派,成个气氛都带俾人一种优雅嘅感觉✨入座后发现原来餐厅好大😆(上网睇返原来Pazzi 占地 6000sqft.,睇嚟二人撑枱脚或多人聚会都好适合🤭❣️𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲❣️ 厨师发板 $1280/ppl 以价钱嚟讲 Hatty话你知,绝对值得😛因为餐厅由食物质素到菜式呈现嘅方式,都落足心机,成餐饭充满仪式感🥰好满足!💗𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿💗 前菜先嚟一个前菜帮食客打开味蕾😝摆盘方面好有心机,芝士薄脆好似卡片咁插系卡片座上🧀大大块芝士薄脆,就咁食可能有啲单调,沾少少自家制Jalapeno sauce,会有好creamy而且墨西哥辣椒嘅香辣感觉🌶碗上会有日本枝豆,黑松露为枝豆增添风味✨💜𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱
被美食耽误的艺术馆🍴𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭
💗𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿💗 前菜
碗上会有日本枝豆,黑松露为枝豆增添风味✨
💜𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗿𝗼💜 烟熏拖罗
烟熏效果虽昙花一现,但苹果木烟熏已完美渗入拖罗中🪵上菜嘅时候,店员会为食客打开玻璃罩。喺依个时候 除咗视觉效果,仲会有嗅觉上嘅冲击,苹果木阵阵清香🍎!
拖罗油花分布完成,粉粉嫩嫩嘅颜色好新鲜!唔使任何调味,入口即化 鱼油香四溢🥢睇嚟肥而不腻,就系依种感觉!
💙𝗔𝗯𝗮𝗹𝗼𝗻𝗲💙 鲍鱼
上菜嘅时候,睇得岀依个鲍鱼对我热情如火❤️🔥冧酒系盐上擦上火花,令鲍鱼带有微温同埋香烤味🔥
日本嘅鲍鱼加上法国嘅鱼子酱,味道竟然有啲东南亚嘅感觉?😆原来底部嘅泡泡🫧系用咗椰子水整成🥥,香浓又带甜味,令鲍鱼除咗有鱼子酱咸香 更多一分甜味!
鲍鱼嘅肉好厚身,但餐厅已贴心为食客切开,肉质鲜甜易入口😍搭配旁边嘅牛油青豆同埋椰子脆片,口感丰富!
❤️𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗔𝟰 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻❤️ 日本A4西冷
依个系日本 鹿儿岛A4沙朗牛肉,店员会将木餐车推到食客枱前,将整个料理过程一一呈现🥩
先喺备长炭上轻烧,再以火枪轻炙作收尾。卷上青瓜丝,放上海胆、京葱,增加层次!🥒一啖入口,会先感受到牛肉香,海胆鲜甜味紧接著🥰随后有青瓜丝带来清新鲜甜,层次极丰富!
🧡𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗨𝗻𝗶 𝗣𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲🧡 北海道海胆宽面 +𝟮𝟰𝟬𝗽𝗽
又系海胆🤩今次嘅海胆除咗肉眼可见,仲融入咗喺意大利宽面😏手工制嘅海胆宽面,有一定嘅厚度 亦有一定口感,食落口海胆味系口腔绽放(绝对冇夸张🤭
海胆酱加咗味嗌、白酒,所以味道唔单调,on top仲有明太子、炸紫菜增加风味✨
💚𝗞𝗮𝗴𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻💚 鹿儿岛西冷牛扒 +𝟮𝟲𝟬𝗽𝗽
肉肉类可以三选一,作为牛肉爱好者 紧系拣Sirloin🥩,单单摆盘已经feel到艺术气息😚
日本鹿儿岛A4和牛西冷搭配松本茸日本菇,旁边绿色酱汁为butter spinach菠菜牛油汁,🧈将西冷肉沾少少酱食,味道除咗油脂香仲带有菠菜清甜味!肉质鲜嫩而软腍,以入口即化嚟形容 就够晒贴切啦🥩
🤎𝗣𝗮𝘇𝘇𝗶 𝗦𝘂𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲🤎 是日惊喜
每日嘅惊喜都有唔同,琴日系吞拿鱼乜乜,而今日正正系Hatty最爱嘅海胆😍(为咗保持神秘感,我落单嘅时候冇问😆系店员打开餐车𠮶刻,我先知系海胆,心情极澎湃🤣)
店员系喺食客面前新鲜制作海胆手卷,海胆同饭嘅比例系1:1,食落口会feel到每粒米饭都俾海胆包裹住,又香又甜又软滑🤤唔小心就沉咗喺海胆世界入面!
💛𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁𝘀💛 甜品
估唔到连甜品依个小小item,餐厅都咁重视个presentation🫣店员推住餐车,喺食客面前盛上冲绳菠萝粒粒🍍,彷佛为软雪糕注入热带风情🍦
食落口酸酸甜甜,雪糕𠮶种软滑嘅口感,真系惊艳到我😳好奇一问,原来系日本Cremia !奶香十足,好好味!🤤
🤍𝗪𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝘁𝗼 𝗞𝗼𝗰𝗵𝗶🤍 鸡尾酒 𝟭𝟰𝟬
饮品方面,店员就推介咗依杯柚子味嘅Cocktail俾我饮🍹味道清新带甜味,酒体较弱🍊适合新手/女生🥰
唔经唔觉原来打咗咁多字🤣估唔到纯分享都可以咁多嘢讲😛不过服务态度方面,真系值得开新一段赞下嘅😎
餐厅入面所有店员都好用心为客人服务,见到客人餐巾移咗位,会帮忙整理🫣见到客人(即系我)谂住打卡,会问使唔使点多次火(鲍鱼)😆无计啦!相机食先嘛!
其实每一道菜式,餐牌上都冇太多资讯🫢以上资讯系一边食一边听店员讲解而得知😆至于点解我记得晒?除咗系我有mark低,另一点好重要就系每道菜式都好有记忆点😳每道菜式 每个presentation ,至今仍然历历在目🥹质素真系值得拎Michelin Star!BTW记得save post,方便向店员查询有关菜式啦❣️
📍Pazzi Isshokenmei
📍中环皇后大道中80号H Queen’s 2楼