2021-08-28 176 浏览
早几日同朋友喺中环食咗餐好嘅西餐,觉得食物质素、服务同环境都唔错,所以想同大家分享一下。我同朋友都享用咗$428 Dinner Set,Dinner Set有齐前菜、餐汤、主菜、甜品同埋餐茶。两个人去食嘅好处,就系可以点唔同嘅嘢食share食,咁就可以试到好多嘢食喇。前菜:鳗鱼鹅肝冻批卖相十分精致。一层鳗鱼一层鹅肝,鹅肝入口即化,加上鳗鱼嘅香同软滑,再配合旁边同青苹果制成嘅泡泡汁、味道非常有层次。黑松露焗蛋配36个月黑毛猪火腿黑松露焗蛋见到一片片嘅黑松露,虽然有支细匙羹,不过我就好贪心地拎起大汤羹,一次过食哂焗蛋、黑松露同埋薯蓉。入口蛋香味浓、再加埋香味扑鼻嘅黑松露,确实无法抵档。黑毛猪火腿油花多,甘甜可口,而且具有坚果味同喺口中融化嘅质感。餐汤:忌廉蘑菇汤餐汤虽然只系普通嘅忌廉蘑菇汤,但都不失水准。忌廉够厚身,而且蘑菇味浓,配埋香草面包同蒜蓉法包。主菜:焙烧法国春鸡伴香灯青柠忌廉汁春鸡好鲜嫩,但我觉得最正嘅系佢嘅香灯青柠忌廉汁。汁酱味道相当有层次感,而且非常折清新,配合焙烧法国春鸡真系好perfect。香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸牛扒靓固然重要,但好嘅煎扒技巧,绝对影响到牛扒嘅

前菜:

餐汤:

主菜:

香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸
牛扒靓固然重要,但好嘅煎扒技巧,绝对影响到牛扒嘅味道。厨师处理得好好,牛扒完美呈现褐色外衣,锁住肉汁,肉质软嫩,具牛扒香气同口感。英式牛肉布甸内馅充满牛肉汁,千万唔好切开,要拎上手一口咬落去,吸埋啲美味嘅肉汁。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒

甜品
烧焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
Crepe里面搽咗一层薄薄嘅焦糖化炼奶,一啲都唔觉得过甜。配确埋蜜糖脆脆雪糕,雪糕中混有蜜糖脆脆粒,好味道。
香烤阿根廷安格斯肉眼扒