2021-06-04
📍中环高质铁板烧❤️=========================Kura位于中环威灵顿街,环境雅致舒适,主打日式铁板烧、寿司、刺身~坐bar台仲可以睇住师傅喺你面前制作食物㗎😛------------------------------⭐️拖罗刺身 $70/片 (7.5/10)肉质肥美,味道鲜甜😋个人觉得唔洗加调味更能食到食材嘅原味道~😋------------------------------⭐️酱油火炙左口鱼裙边 $58 (7.4/10)口感微带烟韧,仲有少许油脂香😛 ------------------------------ ⭐️铁板鸭肝多士两件$88 (8.3/10)呢个真心要试😍鸭肝软腍,油脂味非常香浓,配埋香脆嘅多士一齐食无得输🤤⭐️萤光鱿鱼渍鱿鱼弹牙🤤但调味就略为咸咗少少🙈•⭐️海胆豆腐冷奴 $98 (7/10)豆腐嫩滑,加埋青瓜颇清新~惟海胆有啲苦味🥺 ------------------------------⭐️广岛蚝(4件)$98 (8/10)广岛蚝加咗烧汁烧过后好香口,肉质肥美,加埋面头嘅虾干令蚝嘅鲜味更突出‼️----------------------------
=========================
⭐️拖罗刺身 $70/片 (7.5/10)
⭐️酱油火炙左口鱼裙边 $58 (7.4/10)
口感微带烟韧,仲有少许油脂香😛
⭐️铁板鸭肝多士两件$88 (8.3/10)
⭐️萤光鱿鱼渍
鱿鱼弹牙🤤但调味就略为咸咗少少🙈
⭐️海胆豆腐冷奴 $98 (7/10)
豆腐嫩滑,加埋青瓜颇清新~惟海胆有啲苦味🥺
⭐️广岛蚝(4件)$98 (8/10)
⭐️𩽾𩾌鱼肝 $58 (6.5/10)
第一次食鱼肝,入面黏口,唔太啱我口味🙈
⭐️A4宫崎牛 $348 (8.8/10)
必试item‼️🤤A4和牛肉质软腍无筋,一咬落去好juicy,油脂香丰腴!🥰
⭐️铁阪炒野菜 $48 (7.2/10)
劲大碟嘅炒野菜,有齐芽菜、椰菜、萝卜丝😂😂补充返啲纤维解腻一流!
⭐️凯撒沙律 $98 (8/10)
无谂过沙律都咁好食!🤣沙律菜爽口,入面仲混合咗芝士碎同烟肉粒,好有咸香,捞埋温泉蛋嘅蛋汁超正😍
⭐️海胆蟹肉炒饭 $128 (7.6/10)
师傅会喺你面前即炒😍炒饭加咗海胆酱同蟹丝一齐炒,啖啖饭都有海胆味㗎!😋加埋嫩滑嘅炒蛋一齐食好满足🥰
⭐️抹茶雪糕 $42 (6.8/10)
奶味较重,略嫌唔够甘味🙈
⭐️柚子雪葩 $42 (7.5/10)
相比之下,小编更中意呢个~柚子味非常清新,冰感十足🤩
整体嚟讲好有水准,个vibe好正😋同朋友嚟chill下一流~