餐厅: can‧teen (世紀廣場)
资讯:

中环返工嘅你平时lunch或者OT又会食咩? 喺呢个地段贵价嘅食物当然唔少,但有阵时想简单快食医肚,呢头又有咩快、抵、好味嘅餐厅?🤔 今次就想俾个好选择大家☺️🙌🏻can.teen 第4 间分店早排已经进驻兰桂坊黄金地段,呢个绝佳嘅地理位置绝对系附近白领一族嘅两餐之选🥰虽然系快餐,但都加人港式回忆 & 健康等元素,而新店限定、CP 值极高嘅自家明炉烧味饭系列无疑系最大卖点🫣
1️⃣ 皇牌黯然销魂饭($59)呢碗饭主打嘅系软嫩焦香嘅叉烧,份量多到铺满半碗饭,而且叉烧质素暂时系我食过咁多间快餐店之中最高,虽然无明显嘅肥膏,但其实油脂系存在于叉烧片之中!配搭埋煎至脆边嘅太阳蛋 & 绝对少不了嘅精髓——煲仔饭豉油,将蛋黄笃穿并将蛋汁捞入每一粒白饭之间,绝对令你食过返寻味🤤 性价比咁~高嘅烧味饭竟然$60都唔使😨2️⃣ 招牌去骨海南鸡饭($69)海南鸡肉嫩滑,预先起好晒骨所以食起上嚟啖啖肉超方便☺️👍🏻 厨师坚持用油饭配鸡肉而非白饭,油饭粒粒分明且带点油亮感🍚 酱汁一共有3款,分别系泰式辣椒酱、甜酱油 & 姜蓉,个人比较钟意将鸡肉蘸上重口味嘅甜酱油,再配一口油饭中和翻泰式辣椒酱,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿笋切成
今次就想俾个好选择大家☺️🙌🏻

1️⃣ 皇牌黯然销魂饭($59)

2️⃣ 招牌去骨海南鸡饭($69)

酱汁一共有3款,分别系泰式辣椒酱、甜酱油 & 姜蓉,个人比较钟意将鸡肉蘸上重口味嘅甜酱油,再配一口油饭中和翻泰式辣椒酱,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿笋切成细丝,颜色碧绿,口感爽脆,可能因为系制成凉拌嘅关系,味道带点微甘😌

3️⃣ 原粒瑶柱鸡粒炆饭($68)

以前系其他餐厅食过呢一款系用荷叶包住嘅,估唔到呢度系用煲仔炆完直接原煲上枱🤓 一打开就见到饭中心有原粒瑶柱,配菜更有冬菇粒、菜心茎、鸡块等,同埋用高汤炆煮至变色嘅饭粒,每一啖饭都好湿润好入味😌 喺3款饭菜入面我最钟意嘅一碟🥰

2023-02-28
用餐时段