2024-12-04 337 浏览
朋友带咗我去中环摆花街呢一间开咗冇耐嘅楼上清酒吧Sake Hub. 入到去虽然地方唔大但藏酒量好惊人,真系多到数唔晒,而且装修都好有品味格调. 老板好健谈又有内涵,介绍咗好多唔同款酒俾我哋,我地呢啲门外汉获益良多🥰餐牌除咗酒,仲有炸物、小食、烧鸟,边食边饮边吹水一流. ⭐️乐器正宗Sake Tasting setsake🍶4-8pm happy hour $99 可以试齐三款「乐器正宗」嘅sake,好超值. 摆盘卖相优雅,啱晒打卡. 先饮绿色呢支❤️「中取り 本酿造 」,味道平衡口感顺滑清凉,饮落轻盈爽快,配搭前菜渍物等口感最佳. 跟住试吓紫色呢支❤️「雄町中取」 果香味较浓厚味道偏甜美,好啱配搭辛辣同浓味菜式. 最后就可以试吓粉色呢支❤️「fresh hop C系」,除咗花香果香味,仲有清凉啤酒花嘅温和苦涩味. 留意番呢个set会不定期转换口味,次次去都会有唔同嘅惊喜. 唔知下次会有啲咩呢?🤩⭐️烧鸟🐓🍢分别叫咗沙嗲、土匪同冬阴功三款味道. 鸡肉好嫩滑,三种串烧调味各有千秋. 下次试埋另外两款口味先,分别系日式照烧鸡肉串同地狱麻辣鸡肉串,真系要挑战吓先得. ⭐️吉列炸蚝🔥🦪大大只炸蚝胀卜卜炸

⭐️乐器正宗Sake Tasting setsake🍶

⭐️烧鸟🐓🍢

⭐️吉列炸蚝🔥🦪
大大只炸蚝胀卜卜炸得酥脆,炸粉唔厚食落有蚝嘅鲜味. 沾上沙律酱酸酸地更加开胃.

呢个地方真系好正,好有亲切感,以后中环又多个好去处🍶

• 吉列炸蚝
  • 烧鸟串