2025-01-02
中环返工嘅朋友介绍系摆花街开左一间新嘅清酒酒吧,酒吧入面都放满形形色色嘅清酒,犹如一间小型清酒博物馆,加上店员会就住每款清酒讲解入口嘅感觉、味道、产地同特性,真系长知识!House sake House sake会有3款不同风味嘅sake选择,由甘口至辛口都有,今次拣左味道比较平衡嘅「写乐 纯米吟酿」,入口果味香浓,口感细滑Tasting set - 锅岛锅岛特别纯米酒味道比较淡雅,带微微芒果香同时饮到米香锅岛纯米吟酿进一级嘅锅岛,用上靓嘅酒米「赤磐雄町米」,果香同米香再升一级,味道有层次,尾韵仲饮得出蜜瓜嘅甜味锅岛纯米大吟酿呢款锅岛用吉川出产嘅山田锦酒米,入口清爽顺滑饮酒点少得佐酒小食,snacks menu选择都唔少,除左炸物、乌冬、小食,仲有串烧可以拣沙嗲鸡肉串 $31 . 冬荫鸡肉串 $33土匪鸡肉串 $33 . 地狱麻辣鸡肉串 $33鸡肉串烧嘅肉质保持嫩滑,每款调味都几入口,沙嗲嘅有花生香,另外3款辣味十足,好过瘾
House sake
Tasting set - 锅岛
锅岛特别纯米酒
味道比较淡雅,带微微芒果香同时饮到米香
锅岛纯米吟酿
锅岛纯米大吟酿
呢款锅岛用吉川出产嘅山田锦酒米,入口清爽顺滑
沙嗲鸡肉串 $31 . 冬荫鸡肉串 $33
土匪鸡肉串 $33 . 地狱麻辣鸡肉串 $33