2016-09-22 1929 浏览
又到中秋节,一年一度既传统节目大坑舞火龙又开始了,作为旧街坊既我一定要去趁热闹。趁节目未开始,当然要先去逛逛,医吓肚先。这几年大坑从一个宁静小区,摇身一变成为一个集中西美食既热闹旺区,更被报纸杂杂志形容为美食天堂。来到京街已经结业既康记附近,见到其老店主夫妇,原来康记已在旧址隔离舖位重开,而俩老亦已退休,只在门口打点,顺便见下熟客聚下旧。咁耐冇食,当然要试下啦!新舖比旧舖略大,装修简单,装有冷气,大热天时食粥一定比之前舒服。艇仔粥(18元)粥底绵稠、用料丰富,保持水准。牛肉肠(17元)有惊喜!肠粉滑溜,厚薄适中、包裹住满满既嫩滑牛肉,感觉有进步,更好味!油条(8元)食有味既粥品当然唔少得油条了!将油条浸入粥里,吸收到粥料既精华,比起香脆既口感,系另一种更好既味觉享受!除左油条仲有牛脷酥、油煎饼都好好食,外间少有既好味道,下次再食。而朋友食皮蛋瘦肉粥亦相当唔错。
趁节目未开始,当然要先去逛逛,医吓肚先。
咁耐冇食,当然要试下啦!
艇仔粥(18元)
粥底绵稠、用料丰富,保持水准。
牛肉肠(17元)
油条(8元)

而朋友食皮蛋瘦肉粥亦相当唔错。