2015-10-01
虽然中秋节已经同我地say拜拜,但系佢仍然系一个好好嘅藉口俾我哋出去揾嘢食,尤其当我同我班朋友都系劲钟意出去食嘢嘅人,当然唔会放过呢个好机会啦人哋中秋节钟意去烧嘢食,但系系呢个又热又焗,一啲风都冇仲要系酷热警告嘅日子,我哋梗系唔会出去喂蚊啦,于是谂谂吓,食韩烧都唔错㖞,朋友又话试过呢间OK ,于是就一于一齐去食啦~Book咗枱一上到去就有位,唔驶等,门口带位个姐姐好好笑容,赞赞~叫左个海鲜set+牛肉,参鸡汤,仲有一杯大cocktail黎share食,虽然得一个set,但做过功课都知道分量好够,三个人食岩岩好。头盘有芝麻酱沙律,同一般西餐厅既沙律差不多,菜都算新鲜~ 而佢个dressing系属于比较甜的,有d似黑芝麻雪糕既味道,好特别!但我个人钟意食酸酸地既沙律,呢个就觉得麻麻地la。参鸡汤味道属于比较清甜,明显汤底无落味精,饮落都觉得健康👍 另外仲要非常足料,有大量蔬菜,半只鸡,仲有鲍鱼添!主菜上台!! 见到个set有几咁丰富! 海鲜有大虾,八爪鱼,蚬,青口,带子;肉类就有两款牛肉,整体以海鲜为主。一开始烧左带子同蚬,带子只只都好大只,三只已经舖满成个炉面睇住d汁滚下滚下,又闻到阵阵
一开始烧左带子同蚬,带子只只都好大只,三只已经舖满成个炉面睇住d汁滚下滚下,又闻到阵阵线味,已经好想食!
期间店员仲好细心行埋黎帮我地反转个网,因为我地用左拱起过面黎烧,好容易漏晒d汁🙈 咁细微既地方都留意到,真系好劲呀!
经过悉心照顾既带子,最后当然无令我地失望,吸收晒d海水味,食落口热辣辣,比闻落更加鲜味,一只真系唔系好够!
D蚬都好新鲜,可惜我地烧得熟左少少,食落有d干>< 相信如果唔系一定更好味。
另外最无得顶既就系呢个降霜牛肉,顾名思义佢真系有一层雪花般既油脂分布系块肉上面,而且好平均,放上炉面一阵已经有一滴滴油滴落个火度,一直有小火升上黎烧埋另外果面,好简单就做到外面一层牛肉香,里面五成熟既效果,咁样烧牛肉真系perfect!! 食落当然更perfect!
饮品就系呢杯cranberry and pineapple cocktail,卖相几特别,拎黎果时成杯都系香槟色既沙冰,然后慢慢睇住d酒流落去,渐变成粉红+香槟,效果好靓,当晚都有唔少人叫左佢~ 不过朋友们都麻麻地饮酒,觉得似药水味我就无呢个咁觉啦XD 啖啖都饮到沙冰,到食完饭都未容晒,唔会变晒水,已经做得非常好 唯一一样野我觉得可以改善既系,d酒流落去个杯度既时候会满泻,漏晒落张台度搞到痴笠笠,抹都抹唔切。其实加个杯垫已经可以解决问题,可以考虑下~~
行出门口果时大家都非常满足,环境有气氛,食物质素又好好,吃货们过节要过得开心,就系咁简单