2021-11-02
见到屋企附近开左间好靓既中菜厅,就紧系要去食下啦!一入门口就觉得好精致,装修得好大方得体,环境又舒服。而且好多一家大细系度食。Waiters 态度都好好,一坐低就介绍我地饮白桃乌龙。果然好正!好清新特别。第一道菜, 樱花虾蜜饯柚皮。我老公系吾食柚皮的,但系他都觉得超级无敌好食,简直系整到出神入化,完全系惊艳!甜甜地既蜜糖酥炸外皮,入面既柚皮整到好似雪糕甘,再加埋咸咸地既樱花虾作点缀。完全系做左一个超好既开头。如果你吾食,简直系走寳!第二道,杏汁白肺汤。 一打开个盖就已经闻到好货真价实既杏仁味,基本可以肯定绝对吾系沟左粉。而且,d汤好好饮!我同老公都觉得完胜某d高级中餐厅既质素。因为见到汤渣都知好真材实料,猪肚,猪肺,鸡爪同其他配料系超级多。呢个天气饮,对身体又有益。正~第三道菜就系虎虾煎肠粉。 一个字,绝! 绝对好入味!我地一见到个摆盘就知厨师有花心思,虎虾好大又脆,肠粉滑又均匀地入味。我地食到lam lam 唎。第四道菜,浓鸡汤鲜班球浸柚皮。我地一致认为,呢味送系必食必叫,一定要食!吾食系你走寳!我敢讲,呢道菜系物超所值! 班球厚实,鱼胶浓稠,每一口都是骨胶原和胶原蛋白。新鲜食得出,
第四道菜,浓鸡汤鲜班球浸柚皮。我地一致认为,呢味送系必食必叫,一定要食!吾食系你走寳!我敢讲,呢道菜系物超所值! 班球厚实,鱼胶浓稠,每一口都是骨胶原和胶原蛋白。新鲜食得出,高级材料食得出!
未完! 我地见甘好食,再追加左几个菜!
第五道菜,麻辣鲍鱼掌翼煲。 鲍鱼虽然吾大,但系厨师整到好弹牙,好入味,但又吾会硬邦邦。成个菜好惹味,开胃。一打开个盖,连隔离台都问我地呢味叫咩,话都要叫一煲。所以,真系群众的眼睛是雪亮的。香味传到隔离台都有。
第五道菜,生炒辣味糯米饭。我老公一向嘴刁,食开好野。但呢个腊味饭完全系超水平,我地完全估吾到呢度可以整到粒粒均匀,腊味系可以煮到呢个精髓出黎。我平时好少食饭或腊味,但我地两个清晒成煲。
最后,两个甜品,红袍荔枝和黑糖蜂蜜糕。造型超级精致可爱。红袍荔枝好特别,有奶黄和荔枝肉组成的内陷,外面再包住酥炸的糯米粉,味道特别,绝对要试试! 黑糖蜂蜜糕,个蜜蜂仔太可爱啦,小朋友一定超喜爱。
总结,呢间餐厅绝对系长沙湾最好的餐厅,没有之一。我几乎可以肯定,我地屋企将会试晒所有菜式!因为基本上没有一个菜系吾好食!
我地两个人食甘多,都系1000有找,仲想点?