晚上七点几来到位于鸭脷洲西邨街市的蟹点,已经座无虚席。等了数分钟入座,仍然陆续有人等位,十分旺场,非常热闹。餐厅食物多元化而且菜式又多,有中菜,海鲜,泰菜同埋潮洲菜,真系梗有一款啱你食。虽然人多,但上菜都唔慢,店员仲好贴心,我哋点完黑胡椒炒蟹后,即送来一次性围裙和手套,有礼又殷勤。黑胡椒炒蟹:蟹膏唔算多,但蟹肉鲜味结实和丰厚,够晒新鲜。蟹钳大大只,咬落啖啖肉,用黑胡椒炒,味道突出,滋味无穷。大虾沙律:大虾非常弹牙,好似冬阴公嘅味道,辣得嚟好惹味。卤汁掌翼:传统潮式菜,掌翼都几入味,喜欢掌翼可以一试。金银蛋肉崧浸翡翠苗:上枱时仲滚紧,热辣辣。汤底系用白胡椒熬制,非常特别。平时食泰国嘢,我通常都会叫芒果沙冰,今次试吓菠萝沙冰,感觉好fresh, 又解渴。

大虾沙律:大虾非常弹牙,好似冬阴公嘅味道,辣得嚟好惹味。

卤汁掌翼:传统潮式菜,掌翼都几入味,喜欢掌翼可以一试。