2017-09-25
一年一度既父亲大人生日🎁🎉又黎到啦,当然要带爸爸去揾好野食🍽🤤 家父比较传统,中意食中菜,今次就拣在位于尖沙咀既潮州菜百乐小馆。上网见到佢既装修都唔错,几有feel,又多好评,就试下啦🤗 餐厅系Mira mall 6楼,我book左7点,去到都仲有几多空枱,大概系因为佢始终比较高,食客都miss左。去到门口佢无令我失望既,装修系好别致,有两个好似雀笼咁既包箱,我地6个人就坐左其中一个,感觉会比较有privacy (虽然佢都系通窿😂)。如果大家想坐呢个雀笼就要预早d book啦,同埋佢系比6-8人坐既。呢个系炸芋丝卷,炸得比较干身,咬落唔油腻,味道会偏淡,要沾d醋食先有味,芋头味亦唔算唔算话好浓。香酥芋茸鸭好好味😳 咬落去好松化,入面既斋菜同芋茸味道调得好好好夹,唔会好似芋丝卷咁淡,同埋将芋头磨左做茸芋头味出好多,推介大家试! 不过份量较少,我地六个人一人一片就无晒lu🤗呢个杏汁白肺汤不得了,好 好 饮,其实本人就唔太中意杏仁个阵味既,不过系我唔中意个阵味既前提下,我都觉得佢好饮,大家可以想像到佢系有几好饮😋🤣 个汤好浓,一d都唔水,好香杏味,汤底系好香浓既猪骨味。一褒分到6碗,每碗都有
呢个杏汁白肺汤不得了,好 好 饮,其实本人就唔太中意杏仁个阵味既,不过系我唔中意个阵味既前提下,我都觉得佢好饮,大家可以想像到佢系有几好饮😋🤣 个汤好浓,一d都唔水,好香杏味,汤底系好香浓既猪骨味。一褒分到6碗,每碗都有一旧猪肺,而家愈黎愈少酒楼会做猪肺汤,因为比较难洗得干净,又唔值钱。建议大家黎既话真系可以试下!
叫左咁多肉当然要叫翻个菜balance下啦,鱼蛋虽然强调系手打,但味道唔算特别,口感ok弹牙既。个菜用鱼汤浸,d津白切左丝,好容易入口食,味道出奇地好味,吸晒鱼汤既味,又煮得够林👍🏻
近年愈来愈多人食秋葵,标榜好健康,妈妈指定要嗌呢碟秋葵炒牛肉。我个人对秋葵无咩特别偏好中意唔中意,百乐小馆呢味菜都炒得唔错,牛肉够林,秋葵又多又爽口,不过未食过秋葵既人要有心理准备🤔 佢系外面系爽但入面系滑山山,仲有d梓系入面,呑落喉咙有一种死唔断气好似有条丝吊住系喉咙既咁,我个人系唔反感咁样既texture既,但未食过既大家要留意翻啦🤗
话明潮州菜又点可以无卤水野食呢?叫左碟鹅片,肉质好林味道唔错,不过$148黎讲份量就小d啰,底有豆腐垫高左的,一人得2片🤷🏻♀️ 定系我地大食🤔🤦🏻♀️
我地仲叫左个麻酱手撕鸡,岩晒我呢d唔中意有骨既懒人,鸡肉算几嫩滑,味道有麻酱吊味就当然好食啦🤗🐔
最后,父亲大人生日又点能够无筹包/蛋糕?由于餐厅要收$100切饼费,爸爸就拣左食筹包🤗 呢到既筹包令人有d失望,好细个,又痴牙,又无蛋黄👉🏻👈🏻 唔建议大家嗌🤦🏻♀️
总括黎讲,呢到既𩠌系好食既,环境系nice既,最最最值得试既一定系杏汁猪肺汤🤤,但食物份量偏少,性价比唔高,同埋最重要系,上菜慢,唔爆场都上得咁慢,d𩠌续个续个咁上枱🤦🏻♀️ 食饭就紧系想一次过上晒食得开心d啦。