2024-04-23
星期五嘅晚上,一份工后累积咗一身疲态,揾亲密朋友拣了个湾仔区里面的「中华小馆」。初见就感受到简单但舒适嘅氛围,坐低嘅一刻就为呢一日画上一个完美嘅句号。🌙首先上嚟嘅系「舟山海蜇(辣)」,💭辣味恰到好处,唔会遮住了海蜇嘅原味。一试上口,鲜嫩有弹性,伴上香辣酱汁,好味到我无法形容。其次,就系大名鼎鼎嘅「脆皮烧肉」,💭皮脆肉紧,肥瘦均匀,美味无比。食落口皮马上爆香,个人觉得含有十足嘅满足感。然后,「得奖奶油西澳龙虾」正正登场,💭 呢个龙著无敌!西澳龙虾配上丝滑香甜嘅奶油,简直系天作之合。味道丰满,肉感口感瞓实,入口刹那让人难以忘怀。接下来,「银杏鲜腐竹浸时蔬」清清地上嚟,💭腐竹香滑,有包裹住银杏嘅口感。配上新鲜嘅时蔬,清淡而鲜美,足以解腻。「中华小馆」,单单系名字就系富有味道嘅。服务好,环境舒适,但最紧要嘅仍然系食物好。每一款料理都带有深度,俾人一种「食都食唔够」嘅感觉。绝对值得我再三造访!😊👌🎉🍽️
首先上嚟嘅系「舟山海蜇(辣)」,
其次,就系大名鼎鼎嘅「脆皮烧肉」,
然后,「得奖奶油西澳龙虾」正正登场,
接下来,「银杏鲜腐竹浸时蔬」清清地上嚟,