2017-07-29 326 浏览
今晚同姑姐食饭,佢带左我黎中环既 "中华汇馆" 食dinner ~入到去感觉好高级,平时好少黎呢 d 地方haha!一坐低,职员问饮咩茶~我地拣左菊花,清热明目! 成餐饭我冇咩意见,都系由姑姐决定~前菜有"红酒雪梨",卖相好靓,雪梨甜甜地,几开胃! 另外,点左个 "太史戈渣" ,好特别呀~要制作佢既材料有上汤、鸡蛋、粟粉等,听老板讲技巧在于下粟粉既份量,戈渣唔可以过稠或太稀!咬落香滑有致,入口即溶,旁边仲提供蚝油 and 糖作调味 =] 银丝焗酿鲜蟹盖d 蟹肉酿入蟹盖,然后拎去焗~香脆既外层,点上蘸醋,味道好夹! 可以见到有银丝既效果! 酸辣汤,唔好讲笑,佢超足料~师傅刀工好好,将木耳丝、松茸都切到非常幼,入口感觉好爽!另外,酸与辣都亦配合得好好,没有过份偏重其中一边。 皱皮椒黑虎掌菌炒黑豚肉呢碟黑豚肉既肉质唔错,鲜美细嫩~不过黑虎掌菌略嫌太少,而皱皮椒就好特别,第一次食,少少辣,我初初以为系苦瓜! 鸭汁𫠒鱼饭系用岩岩烤起、新鲜出炉既烧鸭煮咖!炒饭非常干身,粒粒分明;入口时感觉香口,亦惹味 =] OVERALL 小评:味道:★★★★☆环境:★★★★★服务:★★★★☆卫生:★
入到去感觉好高级,平时好少黎呢 d 地方haha!

一坐低,职员问饮咩茶~
我地拣左菊花,清热明目!

成餐饭我冇咩意见,都系由姑姐决定~
前菜有"红酒雪梨",卖相好靓,雪梨甜甜地,几开胃!

另外,点左个 "太史戈渣" ,好特别呀~
要制作佢既材料有上汤、鸡蛋、粟粉等,
听老板讲技巧在于下粟粉既份量,戈渣唔可以过稠或太稀!

银丝焗酿鲜蟹盖

d 蟹肉酿入蟹盖,然后拎去焗~
香脆既外层,点上蘸醋,味道好夹!

可以见到有银丝既效果!

酸辣汤,唔好讲笑,佢超足料~
师傅刀工好好,将木耳丝、松茸都切到非常幼,入口感觉好爽!
另外,酸与辣都亦配合得好好,没有过份偏重其中一边。

皱皮椒黑虎掌菌炒黑豚肉

呢碟黑豚肉既肉质唔错,鲜美细嫩~

鸭汁𫠒鱼饭

系用岩岩烤起、新鲜出炉既烧鸭煮咖!
炒饭非常干身,粒粒分明;入口时感觉香口,亦惹味 =]

OVERALL 小评:

味道:★★★★☆