2024-06-04
爱酒之人相信都会不断去揾D创新有特色嘅酒吧去追求下冲击,我都唔例外今次由朋友出发带路去呢间系中环嘅Bar,Bar系融合住广东特色风味嘅调酒,饮到中西合璧嘅调酒真系第一次🍸PEPPER TOM白胡椒味极浓嘅调酒,vodka加入左大量白胡椒,另外特调加入咸酸菜。胡椒香加上辛辣,成个味道都好特别,直到以为食紧一道菜咁🥃HAWTHORN FOREST中药嘅形式,用咖啡替代为中药咁,配上山渣饼咖啡嘅香同细微嘅苦涩味道,成个风味都几突出。边食山渣饼边饮就更加似边饮中药一边需要山渣饼嘅酸甜香去中和咁🍸MOSYTER白面豉嘅Gin酒,有一块特别嘅蚝叶包住紫菜碎,好似饮紧一碗汤咁都唔似饮紧酒。酒底浓香带住一阵阵面豉香,另外蚝叶好特别第一次见,咬落真系有一阵阵好似食紧蚝嘅味道咁,好搞笑🥃TEA LEAF EGGNOG浓茶加埋八角同少少嘅豉油,再加埋蛋清打起左嘅泡沫,再加左只特别嘅利口酒入去。口感因为有蛋清饮落滑身,味道闻落首先有好香嘅八角香,入口咸咸地,成杯口感丰富厚身够滑🍸LO BAK GO可以饮落口嘅萝卜糕真系第一次饮到!调酒师同我地介绍,上面嘅泡沫系虾干制成,酒底加左菇味,将萝卜打左汁加埋落酒到,最
中药嘅形式,用咖啡替代为中药咁,配上山渣饼
可以饮落口嘅萝卜糕真系第一次饮到!
调酒师同我地介绍,上面嘅泡沫系虾干制成,酒底加左菇味,将萝卜打左汁加埋落酒到,最后加左几只虾米干,成杯调酒净闻都完全系萝卜糕黎。
入口咸香虾干鲜味,之后饮落有萝卜嘅香同甜,最后先慢慢散发住酒底嘅香,估唔到萝卜糕都可以饮