2018-06-11 26 浏览
身边好友对我上次食嘅花胶捞都好感兴趣,所以今日特意揸车过黎食lunch。非常好运喺附近泊好车,捞喜咁岩又有位...yeah✌🏼朋友首次到来,紧系食花胶捞。而我就拣左试新野 - 香蒜龙虾带子阔条面,但都要加盅汤,因为呢度嘅中汤实在太正,钟意食汤嘅人,无论大热天时都系会想饮啖热汤。今日就来个中西合璧!先来鱼翅鸡汤,炖盅就像百宝袋一样,放有多件猪肉、鸡肉鸡脚,还有不止一梳鱼翅,汤头清甜,感觉好滋养然后就眼望住朋友慢慢把花胶捞食完,我的阔条面终于来了,没办法西餐是要等一等虽然不是第一次接触西餐,但店员递上之际,还是觉得好惊喜,半只用蒜蓉芝士焗过的龙虾 (不过是螯虾啊),阔条面上放有轻煎过的带子。带子煎得刚好,心还幼嫩 ; 龙虾起到一大件肉,入味又爽口弹牙。唯独碟底较油了一点,就差这一点点就💯
非常好运喺附近泊好车,捞喜咁岩又有位...yeah✌🏼

鱼翅鸡汤

香蒜龙虾带子阔条面