2019-10-15 700 浏览
又嚟到我最讨厌嘅星期二,同先生放工百无聊赖,想随便喺旺角食个晚饭就返屋企休息,本来想食越栈,行过见到原来铁牛就喺旁边,一直未试过,翻一翻门外嘅餐牌,发现原来价钱都唔贵,一试无妨。餐厅地方好大,但座位都几多,所以枱同枱之间略嫌挤迫。食物选择多,除咗主食之外,仲有大量台湾小食同台式特饮,拣好食物之后,需要先到收银处俾钱,然后侍应会送上食物。我拣咗奋起湖照烧鸡腿排便当($62),份量都几多几抵食,除咗有成块鸡脾扒之外,仲有一小碗肉操饭同三小碟,分别系酸瓜、菜甫卤水蛋同蒜蓉生菜,相当丰富。鸡脾扒份量足而且啖啖肉,酱油带少许甜味,加上香葱同白芝麻,味道唔错,可惜肉质有少许嚡口,而且唔系好入味🙁肉燥略嫌少咗啲,煮得虽然算系软稔,但又未至于入口即溶,而且味道偏咸,虽然话系由台湾人主理,但味道同台湾食到嘅有一定距离,有少少失望😟先生叫咗招牌红烧牛肉面($63),份量唔算好大,但汤头浓郁,牛肉食落似系牛展,半肉半筋,肉质软稔,唔错👍🏻至于面质,有少少似拉面,一般般。总体来讲食物中规中矩,虽然唔算好地道,但以咁嘅价钱同地点嚟讲,算系几抵食。

招牌红烧牛肉面

$62.5 (晚餐)