2013-08-14
铜锣湾区真系有好多拉面店。一兰开咗之后相信对附近嘅店舖会有一定嘅影响。星期日下昼,连豚王都唔洗点排队,位处对面嘅舞心就更加唔洗讲。呢度亦系主打猪骨汤拉面,分白(原味)、黑(浓味)、同赤(辣味)3种。每款拉面都可拣选叉烧同蛋嘅份量,价钱由$68-$93;最少有一块叉烧,到最多4块叉烧加1只溏心蛋。每碗另有少许葱,芝麻同笋,其他配料如木耳或紫菜要另嗌。继续支持辣,所以我order咗赤,由于menu冇写辣度,问问店员,佢话可选大、中、小辣。咁我拣大辣啦,面要普通硬度。汤,橙橙的,浓度一般,有点稠,但都够猪骨味。其实香港人唔算食得好浓,太杰太浓嘅浓底反而会好滞。汤面有好多油,相信大辣系靠加较多嘅日式辣油。起初觉得唔错,但食食吓有点咸。面较幼,"普通硬度",但觉得都系淋咗少少。虽然面条可索多啲汤,但唔系好有口感。叉烧肥瘦均匀,烧得好香。溏心蛋一般,质地软身同带点咸。枱面有几款调味,所以亦试一试。拉面胡椒好香,辣油只系普通港式辣油。呢度以木为主调,设计简约。枱唔太逼,坐得舒服。整体嚟讲拉面中规中矩,价钱合理,都可考虑再帮衬。
呢度亦系主打猪骨汤拉面,分白(原味)、黑(浓味)、同赤(辣味)3种。每款拉面都可拣选叉烧同蛋嘅份量,价钱由$68-$93;最少有一块叉烧,到最多4块叉烧加1只溏心蛋。每碗另有少许葱,芝麻同笋,其他配料如木耳或紫菜要另嗌。 继续支持辣,所以我order咗赤,由于menu冇写辣度,问问店员,佢话可选大、中、小辣。咁我拣大辣啦,面要普通硬度。
汤,橙橙的,浓度一般,有点稠,但都够猪骨味。其实香港人唔算食得好浓,太杰太浓嘅浓底反而会好滞。汤面有好多油,相信大辣系靠加较多嘅日式辣油。起初觉得唔错,但食食吓有点咸。 面较幼,"普通硬度",但觉得都系淋咗少少。虽然面条可索多啲汤,但唔系好有口感。
叉烧肥瘦均匀,烧得好香。 溏心蛋一般,质地软身同带点咸。
枱面有几款调味,所以亦试一试。拉面胡椒好香,辣油只系普通港式辣油。 呢度以木为主调,设计简约。枱唔太逼,坐得舒服。
整体嚟讲拉面中规中矩,价钱合理,都可考虑再帮衬。