2023-11-13
上个星期同屋企人去咗囍庆酒家食饭。我哋叫咗龙虾伊面、片皮鸭、时菜同老火汤。龙虾伊面嘅龙虾新鲜度一般,唔算特别出色。不过,佢哋煮嘅伊面系好弹牙嘅,食落去有嚼劲。汤底亦都唔错,味道鲜美,带嚟少少海鲜嘅香味。整体嚟讲,呢碟龙虾伊面系算可以,不过冇咩令人惊艳嘅感觉至于片皮鸭,味道算系还可以,但系唔算好好食。皮脆肉嫩,不过少咗啲鸭香味。个鸭肉略嫌干,唔够滋润。我觉得呢道菜有啲缺乏特色,冇咩特别之处老火汤系我地嘅一个亮点。用料好足,有鸡肉、猪骨同埋各种中药材。汤熬得好浓郁,味道鲜美,喝落去好滋补尤其喺寒冷嘅天气饮,真系好舒服。总括嚟讲,我觉得囍庆酒家嘅性价比普通。食物质素中规中矩,冇乜惊喜。不过,餐厅嘅服务都几好,员工态度友善,有礼貌。至于位置,确实系有啲偏僻,唔太方便