2016-01-31
在深水埗食完泰菜后,意犹未尽梗系要食个饭后甜品。每次去食晚餐前,小妹都会预先拣好某间甜品店,就好似今晚就拣左呢间可以叫隐世但又唔隐得晒既糖水店。位置系深水埗一间卖凉茶的中医店内,小妹都系经由网上先知入面有糖水食,仲要系台式糖水,足料又抵食咁话!.其实位置有点偏,位于医局街某间不太起眼的凉茶铺 (仲要咁岩最新有人搭棚),就系佢喇康瑞凉茶! 七点多去到,只有我们一台客,本身室内都只有约三、四台座位,后黎直情坐满,要老板娘系出面开埋台,认真厉害! (店主话平时开2,3点钟架,所以唔好太早去扑空).糖水款式一本相簿睇晒,即叫即整,包括有特色仙草百配、雪耳汤底小丸子、红豆沙配小丸子、椰奶红豆沙、椰汁西米露、酒酿桂花汤丸、姜汁汤丸、莲子腐竹蛋、海带绿豆沙等,仲有糖不甩、手工咸肉棕和什果啫哩。而且价钱实在太佛心了,都系约廿蚊碗,超抵食的说!.特色仙草百配(冻) $20里面有两种芋圆、仙草、薏米、红豆、西米、珍珠,椰汁底。芋圆煮得软硬适中,食落有咬口;红豆煮得够绵,仲有食落凉浸浸既仙草,口感丰富得黎最重要系好食!整体黎讲又平、足料又好食! 虽然好夸张,但小妹真系食到停唔到口,小妹好少会一路食一路点头架
. 其实位置有点偏,位于医局街某间不太起眼的凉茶铺 (仲要咁岩最新有人搭棚),就系佢喇康瑞凉茶! 七点多去到,只有我们一台客,本身室内都只有约三、四台座位,后黎直情坐满,要老板娘系出面开埋台,认真厉害! (店主话平时开2,3点钟架,所以唔好太早去扑空)
整体黎讲又平、足料又好食! 虽然好夸张,但小妹真系食到停唔到口,小妹好少会一路食一路点头架。而且卖廿蚊咋,真系好抵食!
这桂花汤丸同样系即点即制的,所以等候时间会耐一点,同一时间听到里头也传出打蛋声!! 这一碗入面有八粒芝麻汤丸,而且里头满满的桂花,超足料的说! 就系酒的味道较薄弱,桂花味道比较重。