系中环做完gym就去左附近既「日日香鹅肉饭店」食晏,之前系观塘见过已经想试下,今次系中环见到所以就入去食。虽然舖头唔算大,但中间都有两张大枱,其他位就坐得迫少少。叫得鹅肉饭店当然要叫鹅肉,另外其实仲有好多卤味可以叫。今次叫左个双拼饭 - 鹅片加自己叫亲就会叫既墨鱼😂(有睇我食评既应该知道我真系好中意食墨鱼)唔想食太多既关系,叫左少饭,但黎到既时候,大家见图既份量一啲都唔细,所以好彩叫左少饭。至于𩠌既份量都岩岩好,除左鹅片同墨鱼,配料都有扎肉同半只卤水蛋加菜。鹅肉够入味都好淋,反而自己觉得墨鱼厚身少少就好,但整体黎讲算唔错,中意食卤水既朋友仔不妨去试试,卤水汁都系任大家自己加落去,所以可以按自己喜好加,因为自己会惊太多汁啲饭淋晒。
2021-12-11