NINETYS 呢间咖啡室都开张咗好长一段时间,身边好多朋友都已经去过,息逢揾到一个同我一样都仲未试过呢间嘅友人 K, 就若果一晚去试下。 疫情下佢地晚市生意都仲 OK, 餐厅入面枱放得好疏,枱与枱之间有大量空间感。店员哥哥介绍咗一系列嘅新菜式俾我哋。整体黎讲食物质素可以,主食份量回异,而 sharing plate 就真系好的式。 Hokkaido Scallops ($138)带子煎得岩岩好,口感弹牙。个人唔太钟意伴碟嘅 Citrus carrot sauce, 觉得唔夹。而且呢个价钱嚟讲,份量实在偏少。 Hamachi ($148)小妹自己就钟意试啲平日相对比较少见嘅菜式 - 知道呢度嘅特色其实系澳州风 mix 日式 fusion 之后更加想系menu 嘅云云菜式中揾到日式嘢食嘅踪影。呢个 Hamachi 其实系烧到半熟嘅酱油积油甘鱼片,个人觉得干身咗啲,酱汁“琼”晒系底,好在油甘鱼都厚身,口感软熟。 Chips with Crab Dip ($98)呢个系我同友人全晚最欣赏嘅菜式之一。蟹味点酱由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (哗原来系咁样整,呢个配方番屋企可以试下),唔会有乳酪特有嘅酸味

Hokkaido Scallops ($138)
Hokkaido Scallops

Hamachi ($148)
Hamachi

Chips with Crab Dip ($98)
呢个系我同友人全晚最欣赏嘅菜式之一。蟹味点酱由蟹肉蟹膏加乳酪造成 (哗原来系咁样整,呢个配方番屋企可以试下),唔会有乳酪特有嘅酸味,反而系蟹嘅鲜味香港,粗薯条保持到香脆度,唔错~
Chips with Crab Dip

Miso Asparagus with Pork Belly ($188)
新菜式之一系烤猪腩片,值得一赞嘅系酱汁腌得块猪腩肉好入味,平时唔食芦笋嘅我今次抢住食,系成功嘅 fusion 创作,不过以主食嚟讲其实唔太饱肚,如果可以有啲薯蓉做伴碟放系隔离会圆满啲......

Black Truffle Pasta ($168)
Pasta 系我哋见到隔离枱嗌后加嘅,卖相几试正,仲好香。落咗好多唔同嘅菌类炒,食食吓发觉仲有云耳添 😂 不得不佩服好估佢唔到亦多毫无违和感。意粉用咗粗身嘅 Bucatini 而软硬亦都适中。我自己觉得佢𠮶酱系几浓郁,虽然只系大路嘅 pasta 口味嚟,但真系好食。
Black Truffle Pasta

———————压轴推介———————
Melty Cheese ($98)
Cafe 嘅甜品通常一定系最细分最的式嘅,但呢件 cheesecake 嘅份量嚟到真系令我哋好惊讶。目测至少有一个5寸嘅size,足够三个人share。佢个样同近排好兴嘅 Basque cheesecake 有啲似,但口感要 light 一啲,但又未轻型到日式梳乎厘蛋糕咁。虽然主要材料系 Cream cheese, 但佢嘅芝士味其实几浓,重过奶味。想试啲特别啲嘅嘢食既话,呢个甜品绝对推介要试下!!!
Melty Cheese

Hokkaido Scallops