2017-07-09
天气越来越热冇乜胃口,真系唔知食咩先好,谂起朋友介绍一间日本串烧餐厅,顾名思义每件都份量细细,唔使担心无胃口食唔落!来到餐厅门口已经感受到果种日本风。呢度系用open kitchen,可以见到厨师嘅厨艺。餐牌将每种肉类同埋蔬菜已经分门别类,好易睇。除咗串烧之外,惊唔够饱的话仲会有主食。一坐低已经每人有一份蔬菜条,甘笋,西芹同椰菜都十分爽脆多汁!而且亦都好甜。我哋谂住开开胃口,所以叫咗一个沙律!樱花虾沙律蔬菜好鲜甜,樱花虾鲜味十足而且好脆!酱汁要咗芝麻酱汁,好有麻香!不过略嫌沙律酱多左小小,如果唔系就perfect!! 另外仲要左烧粟米,每一粒粟米都好饱满多汁!芝士翠玉瓜同埋烧牛肋骨肉,两者都充满焦香!牛肋肉牛味浓郁,一d都唔韧!烧鸡软骨好香脆,厨师用海盐调味,另外烧豆腐外脆内软,日本酱汁令豆腐更加惹味。仲有烧海鲜选择,我哋要咗个烧翡翠螺,同豆腐一样用日本酱油烧过,螺肉爽甜又大粒。猪肉芦笋卷多汁,薄薄嘅猪肉包住香甜芦笋,层次感丰富。烧鸡翼系我每次必点嘅串烧,皮烧得好香脆,将皮下脂肪迫晒出嚟!最后到上汤稻庭乌冬,汤底好清好甜,乌冬好滑好香,配有大量紫菜同芝麻!起初真系无乜胃口,不过呢度嘢食
来到餐厅门口已经感受到果种日本风。
呢度系用open kitchen,可以见到厨师嘅厨艺。
另外仲要左烧粟米,每一粒粟米都好饱满多汁!
起初真系无乜胃口,不过呢度嘢食好惹味,我哋越食越多!最后尾同朋友两个又系捧住个肚返屋企。