2020-01-06 534 浏览
最近口痕,心思思想食日本野,一个星期两次专程再到位于大角咀嘅黑木堂 — 一间有浓厚日本风味嘅小店🏮。(好疯狂...)店内装潢好有居酒屋嘅感觉,温暖舒适。如果想小酌一杯,黎黑木堂就最适合不过啦!🍻平时去回转寿司店,都会钖住荷包黎order💸,但每次黎黑木堂,都系想食就叫。因为每道菜都非常高质,👍🏻完全系物有所值,所以即使埋单要付比平时更贵嘅价钱,依然觉得好抵食。😋黑木堂有热茶供应,我地另外试咗呢款喺香港唔常见嘅苹果可乐,味道好清新👍🏻。(相片out focus咗🙈)丼饭选择多,唔岩口味嘅话仲可以嗌自选款式。1\三文鱼带子海胆丼店员话呢个系人气丼饭🥇。果然!海胆好鲜,系香港好难食到呢种高质素嘅海胆🤤。带子好肥美,爽脆有弹性。三文鱼脂肪分布均衡,入口结实饱满,肉质非常细腻,无渣。👍🏻2\自选款式炙烧三文鱼腩、炙烧带子丼如果唔食得生冷嘢,不妨试下炙烧丼饭。指定嘅炙烧丼饭选择唔多,之前食过炙烧三文鱼脂丼饭,满满嘅鱼脂甘香齿颊留香。可惜白饭太湿,粘到一旧旧,口感好差。☹️今次我地自行配搭炙烧款式,虽然炙烧三文鱼腩冇三文鱼脂咁重油香味,但肉质口感较为丰富。白饭冇上次咁湿,口感有改善👍🏻,但如果再干啲啲

丼饭选择多,唔岩口味嘅话仲可以嗌自选款式。
1\
三文鱼带子海胆丼

三文鱼带子海胆

2\
自选款式
炙烧三文鱼腩、炙烧带子丼

如果唔食得生冷嘢,不妨试下炙烧丼饭。
今次我地自行配搭炙烧款式,虽然炙烧三文鱼腩冇三文鱼脂咁重油香味,但肉质口感较为丰富。白饭冇上次咁湿,口感有改善👍🏻,但如果再干啲啲就更好。
😉要仔细咁品尝各刺身独有鲜味,中间可以食片姜,令口腔清新啲喔~
炙烧三文鱼腩炙烧带子

3\
三文鱼海带面鼓汤

面鼓汤有浓郁嘅三文鱼味😋,饮完都唔觉口渴。沙律新鲜足料,有好多樱花虾。👍🏻只加$15就有咁足料嘅前菜,都几划算~
三文鱼海带汤、樱花虾沙律

两次黎食(午市、晚市刚开门18:00)都未有厚烧玉子供应 😢,下次要再晏啲黎试下⋯⋯

上图墙上写咗啲餐牌以外嘅菜式📔,我地试咗下图后面嘅⭐️左口鱼边寿司⭐️
4\
烧左口鱼边寿司

左口鱼边部位油分较多,经过炙烧后,鱼油变得甘甜,味道更浓郁甘香,入口即溶。鱼油香味长留口腔中,挥之不去。
三文鱼脂寿司

5\
炙烧三文鱼脂寿司

呢款比较罕见嘅三文鱼脂虽然冇一般三文鱼口感咁丰富,但因为脂肪比例比一般三文鱼高,一经烧制,味道就更加鲜美油香👍🏻。三文鱼脂入口即化,并融入寿司饭当中,油香可以系口腔内徘徊一段时间,香味四嗌。🤤

6\
炙烧三文鱼寿司

丼饭白饭粘度用黎做寿司恰到好处👍🏻,炙烧后嘅三文鱼油脂满满,一啖过,幸福感爆登☺️。

7\
鳗鱼寿司

鳗鱼Q弹紧致嘅口感,同埋唔甜腻、唔过份浓味嘅蒲烧酱汁系加分位。鳗鱼肉质柔软但唔松散,好滋味。👍🏻

8\
酱烧广岛蚝

广岛蚝加上千岛沙律酱及芝士焗制,依然保留咗广岛蚝甘甜嘅海水鲜味,蚝味非常浓郁👍🏻。经过烧制后,口感依然胀卜卜,丰厚肥美,带点清爽嫩滑😋。加上一直做推广价,$48/4只,CP值超高,成为我地每次必食嘅小菜之一。✅

9\
串烧拼盘

圆圆嘅葱烧牛舌(左一) 选用舌尖部分,薄切烧制,口感嫩滑。
免治猪肉棒(左二上) 沾上打匀嘅蛋汁及酱油,好特别😋。如果怕食生蛋,可以唔沾酱汁,就咁食都好正。👍🏻
厨师把鸡翼(左三) 扳开两边,方便食用👍🏻。
鸡软骨(右三)正常发挥,唔太特别。
京葱鸡肉(右一、二) 系我最爱嘅一款串烧🤩,香嫩嘅鸡肉夹住烧过嘅京葱,味道更清新香甜,忍唔住嗌多串😋。

10\
烧鲭鱼

本来对呢碟普通菜色唔抱太大期望,但原来越简单嘅𩠌,真系越考验厨师功力同食材质素。
呢份烧鲭鱼卖相普通,但食落非常juicy,鱼脂丰富香口,😋淋上柠檬汁,更能钓出鲜味。如果黑木堂独立推出烧鲭鱼定食,我必定系捧场客。🤩

2019-11-03
三文鱼带子海胆
炙烧三文鱼腩炙烧带子
三文鱼海带汤、樱花虾沙律
三文鱼脂寿司
烧鲭鱼
  • 三文鱼海带汤、樱花虾前菜