2019-05-22 121 浏览
不嬲都好钟意食日本野,香港有好多日式餐厅,多数都系食刺身寿司拉面等等,主打食串烧嘅就比较少。今日就特登嚟依间出名食串烧嘅日本餐厅Rerere1001日式串烧。已到餐厅唔算好大,不过装修设计好日式,好有日本居酒屋feel。一坐低师傅就好细心介绍佢哋嘅餐牌,仲建议我哋嗌咗嘢饮先,之后慢慢睇菜单。依度净系卖两只啤酒,Suntory同Orion,听师傅介绍先知原来依两款都系日本酿制,系用番日本既水原,所以特别好饮!!另外仲点左杯用日本whiskey-角调既Highball!前菜方面叫咗北海道粟米刺身沙律。原来依款刺身唔系日日都有得食,因为今日咁啱系即日飞机送到够新鲜先可以食,如果唔系就会造成烧粟米。咁大个人第一次食生嘅粟米大,想像中好食好多,超鲜甜,好有田园风味。前菜仲有鳕鱼干,小小咸,好烟韧,用嚟送酒简直一流。日本地鸡唐扬依个炸鸡真系出色到不得了,炸粉好薄,里面鸡肉超多汁超嫩滑,加少少柠檬汁同埋蛋黄酱食到停唔到口。串烧五盛盒呢个串烧系冇得拣嘅,因为系由师傅决定,睇吓𠮶日有咩食材新鲜,就会用咩黎做串烧。由上而下嘅系小番薯,牛行隔膜,牛肝,广岛蚝同埋鸡翼。所有串烧都好好食,绝对唔会过熟。关东煮四

另外仲点左杯用日本whiskey-角调既Highball!

前菜方面叫咗北海道粟米刺身沙律。

前菜仲有鳕鱼干,小小咸,好烟韧,用嚟送酒简直一流。

日本地鸡唐扬

串烧五盛盒

关东煮四盛盒

去得居酒屋就紧系唔少得关东煮啦。

日本半熟刺身级鸡柳配芥辣

唔好睇啲芥辣好似好多,其实系特制过,所以佢有芥辣既味道但系唔会攻鼻。

薄烧A4和牛蛋卷

依个真系全晚最好食嘅串烧,我本身已经好好食,入口即溶,好香牛油味,再加上半熟嘅流心蛋,好味到难以形容。

最后食埋就烧饭团我就啱啱好够晒饱喇😁😁😁