2014-06-16
我想干杯在香港应该算系几出名的居酒屋吧~今次第二次来, 刚好是父亲节正日, 本身担心会唔会好多人去,到埗去发觉自己过虑了, 餐厅人流唔多, 可能因为居酒屋并非普遍的父亲节晚饭选择吧~台同台之间唔算太迫, 加上是晚人少少, 好有私人空间干杯的菜单中, 串烧占极大多数, 好似仲有好少量的乌冬之类的...但我谂应该冇咩人会食吧XD来得呢度, 一定系食串烧配啤酒XD 星期一的Asahi啤酒买一送一优惠今次就享受唔到了, 星期日系买七送一XD但始终都叫了几杯冰冻啤酒叹~是次叫了以下串烧同烧物:烧牛舌系非常令人欲罢不能的一款串烧, 口感爽口, 撒了调味粉(类似七味粉)的牛舌非常惹味,绝对系会encore之作~~不过呢度的牛舌一定要热食, 唔可以有慢慢叹的想法否则肉质就会变得好韧, 浪费晒~~(encore𠮶转就系放凉了, 味道打了唔少折扣)经调味的枝豆, 配啤酒一流~~记得曾经在某些比较平价的日本料理食过怪味枝豆...当然呢度的就全无问题~$35一大碗同样地, 调味出色, 而且好爽口, 一点不韧~鸡软骨非本人喜爱之物所以冇咩意见, 相反大葱就系本人至爱之一, 又系必点(当然如果你唔钟意食葱就唔好叫
台同台之间唔算太迫, 加上是晚人少少, 好有私人空间
来得呢度, 一定系食串烧配啤酒XD
但始终都叫了几杯冰冻啤酒叹~
是次叫了以下串烧同烧物:
绝对系会encore之作~~
不过呢度的牛舌一定要热食, 唔可以有慢慢叹的想法
当然呢度的就全无问题~$35一大碗
(当然如果你唔钟意食葱就唔好叫喇...)
加埋烟韧而软熟的年糕, 系冇可能唔好食的~~推介
因为调味好够, 食落唔会口淡淡, 但亦唔会过咸
上面舖满的蒜蓉令整道菜式更香口
用鸡皮包著虾肉部分, 中间的位置完全啖啖肉
虾肉爽口~至于虾头部分, 当然唔会奢望佢有虾膏啦~
不过我记得一只虾好似都要大约$40, 略贵
配上炼奶系非常好食, 可作为小甜点~
又系超级惹味之作, 当然要配啤酒~
juicy~
自家制免治鸡肉串的鸡肉份量好多, 超饱肚 (当然亦都因为呢道菜系我哋最后叫的几款之一)
上面有芝士, 配上酱汁味道几夹, 但同时都觉得有少少heavy
都系𠮶句, 烟肉加芝士, 再加年糕或薯仔这些碳水化合物,
一定好食的~~不过亦都相当heavy
基本上干杯的串烧质素真系相当高, 完全做到我觉得串烧最重要的~香口惹味
当然价钱同食物质素系成正比, 所以干杯就系较高质素(价钱)的享受了~
今次冇食海鲜, 下次要试下~~
题外话/补充资料:
台湾的干杯系非常出名的, 我问过香港干杯的员工香港店同台湾店有冇关系, 答案系冇...
但香港干杯的英文系"Ganbei", 又系国语译音...纯粹小发现XD
另外服务都算唔错, 员工颇有礼貌~我想揾纸巾时, 员工好醒目咁递了一叠过来~