2022-01-12
有一次经过尖沙咀其中一条街想行去红磡火车站,点知见到有间串烧店,就决定下次一定要嚟试吓佢。咁转眼间就到咗呢一日,虽然唔大间但系都有几个位坐低堂食,仲有佢袛系开夜晚。咁我就坐低食,因太肚饿了!都谂咗阵就叫咗好几样:鸡泡鱼干、烧茄子、盐烧牛脷,烧鳝柳。全部等咗阵佢就整好了,首先嚟咗鸡泡鱼干先,原来真系鸡泡鱼嚟,再用味醂方式去烧烤佢,真系几特别!仲要几好食😋呢样食过番寻味;之后就嚟咗两件牛脷,哗!好厚呀块脷,好少出去食牛脷会咁厚上碟,加上用咗盐去烧佢,所以更加出汁!值得再试吓呢样;再嚟就系烧鳝柳,呢样佢反而无特别推介,但系我好钟意食鳝嘅,所以唔会放过!点不知无叫错仲想叫多几份!起多汁又厚肉,仲好香又入味,无腥味重盐味,又可以保持住鳝嘅味道!!!我劲钟意食呢样👍🏻最后就到烧茄子,佢唔系就咁一般咁样去烧,而系滩开佢再加蒜茸同盐去烧佢,所以十分好食,当食吓菜咁。另外仲有手撕鸡芝士乌冬,同其他串烧,同烧鸡扒,如果系外卖番屋企配啤酒就真系不得了的配搭!手撕鸡好够辣,配上芝士乌冬岩岩好,可以中和少少的辣味又唔会好咸~