2021-11-30
今日阿妹生日, 佢又好鬼钟意食日本野, 所以就book左呢间居酒屋食生日饭。一入到去就见到暗暗地既灯光, 加埋张吧台, 就谂到平时收工都可以同班同事黎摸摸杯底放松下, 一定好chill, 整间都好有日式居酒屋既格调同氛围, 有种令人放松、想约埋一班朋友把酒谈欢既感觉!🥢日式清凉前菜拼盘(凉拌秋葵、薯仔沙律、鲣鱼昆布)非常开胃, 停吾到口, 差啲食埋阿妹果碟🤣!🥢大葱鸡肉串 - 酱烧过既大葱不单止吾会有辛辣,而且甜甜地超好食; 鸡肉都烧得岩岩好, 好嫩好滑,但大葱个人觉得更有惊喜!🥢唐扬富山白虾 - 细细只既富山白虾炸得好酥脆香口, 配埋杯生啤, 做下酒菜真系一流, 不过食既时候就要小心虾须拮嘴, 要慢慢食😝🌟极度推介牛根大根味噌煮, 啲牛根腩煮得入味到不得了, 牛味浓郁, 萝卜同牛腩真系绝配,萝卜都煮得好软腍,吸收哂牛肉既味道之余, 亦解左牛根既肥腻, 呢道真系必点🥰!🥢盐烧大白鳝 - 白膳只需要简简单单盐烧已经足够, 因为主要系食佢鱼既鲜味, 呢串食得出食材都好新鲜🥢熊本猪腩肉串 - 一上枱已经睇到流哂口水, 净系睇只色都好吸引, 熊本猪腩肉出名无肉腥臭味、肥瘦分明, 肉质柔软又耐烤
🥢熊本猪腩肉串 - 一上枱已经睇到流哂口水, 净系睇只色都好吸引, 熊本猪腩肉出名无肉腥臭味、肥瘦分明, 肉质柔软又耐烤, 食落仲有适当既甘甜味, 加上烧汁同鲣鱼丝点缀, 入口松化香软味美
🥢另外串烧鸡皮同鸡翼都好出色, 又香又脆; 鸡脾菇就中规中矩
最尾见个胃仲差少少先饱, 就嗌左个照烧鸡扒饭埋尾, 成件事好圆满🙆🏻♀️