2020-03-30
今日同朋友黎到位于铜锣湾既尚鲜食晚饭。平时打边炉打得多,今次我同朋友就决定试吓私房菜。我同朋友首先叫咗一个尚鲜毛血旺。毛血旺嘅份量都几大,材料丰富,入面有猪红、牛柏叶、猪膶、猪舌、牛肉、金菇、青瓜等嘅材料。毛血旺非常之麻辣,每样材料都十分入味,尤其当中嘅金菇,将汤底嘅味道同汤汁完全吸收在内。 另外我哋亦都叫咗一啲串烧。烧生蚝上面有蒜蓉同埋香葱,再配上十分鲜甜嘅蚝,回味无穷。烧海虾亦都很不错。虾壳带咸香,而且被轻微烧焦。虾肉亦都爽口弹牙,带鲜甜,非常新鲜。烧芝士狮子狗一咬落去啲芝士味就相当浓烈,好正。牛舌同牛柳粒亦都烧得好香,油份比火烧到出哂黎,相当不错。最后粟米亦都好鲜甜,带焦香,我同朋友都好钟意食。鲜炸蒜香牛蒡可以话系啤酒既最佳𩠌酒小吃。牛蒡炸得好香好脆,口感非常之正。莲子百合汤则清中带甜,更有助补肺,健康又好饮。
莲子百合汤则清中带甜,更有助补肺,健康又好饮。