2022-11-19
〰️🏮川味亭🏮〰️我和好友都系好钟意食串烧,所以约埋一齐去左位于漆咸道嘅「川味亭」食四川串烧🔥😍😍😍,系港铁尖沙咀/尖东站 P3 出口, 步行约1分钟就到,好方便呀👍👍川味亭多达8、90款串烧比大家选择,今次我地都食左好多款🤩🤩🤩,D串烧用上孜然粉、辣粉即叫即烧🔥,辣度分小、中、大辣程度🌶🌶🌶😋另外都有不同自选配料嘅面食,价钱都好抵食👍✅蒜蓉大生蚝🧄🦪($58/2)🍡🍡🍡🍡🍡生蚝胀卜卜,好新鲜,加埋蒜蓉,好惹味😋✅盐烧大海虾🦐($38/2)🍡🍡🍡🍡🍡盐铺满虾壳面,一阵阵烤虾香又不失鲜味,正👍✅蒜蓉烧鲍鱼($68/2)🍡🍡🍡🍡🍡鲍鱼虽然唔系大大只,但唔会靭,捞埋蒜蓉食,好好味😋👍✅盐烧多春鱼($38/6 条)🍡🍡🍡🍡🍡平时自己烤,点都黏住个Pan😅,但呢度烧得够干身,完整无缺👏🏻,鱼皮又够脆,正👍✅蒜蓉原条茄子🍆🧄($38)🍡🍡🍡🍡🍡份量十足,茄子新鲜又好厚肉,加埋铺上好多蒜蓉,啱哂我地两个蒜蓉控呀😂😂✅厚切牛舌心($38 串)🍡🍡🍡🍡牛舌心嘅味道都好食,不过如果可以大块D,厚D就更有口感✅肥牛金菇卷($28 串)🍡🍡🍡🍡🍡呢度嘅肥牛金菇卷烧得较亁身,虽然无乜汁,但反而仲好食仲惹味👏🏻👏🏻👏
✅蒜蓉大生蚝🧄🦪($58/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
生蚝胀卜卜,好新鲜,加埋蒜蓉,好惹味😋
✅盐烧大海虾🦐($38/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
盐铺满虾壳面,一阵阵烤虾香又不失鲜味,正👍
✅蒜蓉烧鲍鱼($68/2)
🍡🍡🍡🍡🍡
鲍鱼虽然唔系大大只,但唔会靭,捞埋蒜蓉食,好好味😋👍
✅盐烧多春鱼($38/6 条)
🍡🍡🍡🍡🍡
✅蒜蓉原条茄子🍆🧄($38)
🍡🍡🍡🍡🍡
✅厚切牛舌心($38 串)
🍡🍡🍡🍡
牛舌心嘅味道都好食,不过如果可以大块D,厚D就更有口感
✅肥牛金菇卷($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
呢度嘅肥牛金菇卷烧得较亁身,虽然无乜汁,但反而仲好食仲惹味👏🏻👏🏻👏🏻
✅鱿鱼🦑须($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
烧鱿鱼须好咬口,食一串真系唔够😋😋😋
✅四川羊肉串🐑($28 串)🍡🍡🍡🍡🍡
肉质唔错,但略嫌唔够重口味(我比较重口味😜)但可以自己再落盐及调味粉的😉
✅鸡中翼($38/ 4 只)
鸡中翼烧得够亁身,好快已经KO 晒4 只😅
✅脆香烧鸡皮($28 串)
🍡🍡🍡🍡🍡
平时唔敢食,但食串烧系「必嗌系列」,鸡皮烧得脆卜卜,入口有鸡油香,可以嘅话,想吃多几串😅👍
✅烧粟米🌽($18)
🍡🍡🍡🍡
好大嚿粟一烧😂,一人一半,对于粟米控嘅我嚟讲,无问题😜😜😜
✅韮菜($15)
🍡🍡🍡🍡🍡
韮菜够惹味,我好❤️食👍👍
✅尖椒🫑($15)
🍡🍡🍡🍡🍡
一向好钟意食尖椒,都大大条架,烧完都仲保留有juicy 感觉,唔会干挣挣👍
✅冻柠檬🍋🍹🍹
大大杯,都系$12 一杯咋,抵饮👍👍